Preskoči do glavnog sadržaja

Egipatska zvijezda

Pentas lanceolata

Karakteristike

Egipatska zvijezda (Pentas lanceolata (Forssk.) Deflers) je zimzelena trajna zeljasta biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae). Stabljika je uspravna, dlakava, razgranata, tvori mnogobrojne guste izboje. Može narasti do 90 cm visine. Listovi su nasuprotni, ovalni, izduženi, cjelovitih rubova, malo dlakavi, nalaze se na kratkim peteljkama. Kao i stabljika prekriveni su dlačicama a na naličju su izražene nervature. Cvjetovi su dvospolni, zvjezdasti, sastavljeni su od 3 cm duge cijevi koja se proširuje na pet latica. Ovisno o kultivaru mogu biti bijele, roze i crvene boje, a unutrašnji dio je bijeli. Veliki su oko 1 cm, a skupljeni su po 20 ili više njih u do 10 cm velike, zaobljene štitaste cvatove na vrhovima stabljika. Plod je kapsula koja sadrži sićušne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području istočne Afrike i u obližnjem Jemenu koji se nalazi u jugozapadnoj Aziji. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka, kao trajnica na zaštićenom prostoru, ili kao jednogodišnja biljka na otvorenome.

Uzgoj

Razmnožavanje se vrši sjemenom koje se sije u kasnu zimju ili poludrvenastim reznicama. Zalijevanje je obilno u fazi rasta sve dok se cvjetovi ne osuše, u fazi mirovanja štedljivo. Zemlja treba biti dobro drenirana, plodna i hranjiva, stanište osunčano premda tolerira polusjenu. Ako je uzgajamo kao trajnu biljku i držimo je vani, kako ne podnosi hladne temperature prije dolaska prvog mraza moramo je unijeti na zaštićeno mjesto. Prezimljuje na temperaturi ne nižoj od 10°C. Orezivanjem se zadrži željeni oblik. Presađuje se ako je potrebno krajem zime ili u proljeće. Prihranjuje se u fazi aktivnog rasta, najviše ljeti.

Etimologija

Latinsko ime roda Pentas potječe od grčke riječi penta (pet), zbog cvjetova koji imaju pet latica. Ime vrste lanceolata vjerojatno ukazuje na oblik lancetastih listova. Na stranim jezicima nazivi su Egyptian starcluster, star flower (eng.), étoile égyptienne, bouquet d’étoiles (fr.), fior di stelle, stella egiziana (tal.), pentas (špa., slo.), zvezdani cvet (sr.).

Rod sadrži oko 80 vrsta, no egipatska zvijezda jedina je vrsta od srodnih biljaka u rodu koja se nalazi u uzgoju.

Galerija fotografija

Pregled lokacija