Preskoči do glavnog sadržaja

Đumbir

Zingiber officinale

Karakteristike

Đumbir (Zingiber officinale Roscoe) je trajna biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae). Tropskog je i suptropskog porijekla i jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka. Iz razgranatog i kvrgavog podanka stvara se stabljika i listovi koji mogu narasti do 1 m visine. Listovi su zeleni i kopljasti, dugi do 30 cm, širine 2-5 cm. Cvjetovi su smješteni gusto u stožastim klasovima duljine do 7,5 cm na vrhu stapke, žute su boje. Plod je kapsula podijeljena na tri dijela te sadrži brojne sjemenke.

Porijeklom je iz južne Kine a u Europu je u 1. stoljeću stigao preko Indije. Danas se smatra najkvalitetnijim đumbir uzgojen na Jamajci.

Uzgoj

Đumbir se razmnožava dijeljenjem podanaka u proljeće. Može se saditi kupovni, a veći rizomi se samo narežu na manje komadiće. Naša biljka je posađena od podanka koji je odstajao u kupovnoj plastičnoj vrećici gdje je razvio snažnu klicu. Stavljen je u teglu punu kompostne zemlje a dolaskom toplih proljetnih dana presaditi ćemo ga u vrt.

Može ga se posaditi i direktnu u zemlju bez vidljive klice. Bitno je da komadić đumbira sadrži barem jedan potencijalan pupoljak kroz koji će pustiti klicu te ga prilikom sadnje treba okrenuti na gornju stranu. Sadi se plitko u vlažnu, dobro dreniranu zemlju na toplom položaju. Bitno je da zemlja uvijek bude vlažna i ne smije se osušiti. Odgovara mu polusunčano do polusjenovito stanište.

Zreo je za berbu nakon što listovi odumru. Cvijet će se pojavit jedino ako se uzgaja kao višegodišnja biljka, no tada bi se vjerojatno biljku dolaskom hladnih vremena trebalo unijet u kuću.

Upotreba

Iskoristiv je jedino podanak. Koristi se cijeli tako da se oguli, nareže uzduž vlakna te prokuha ili se koristi samljeven u prahu. Vrlo je cijenjen kao začin i ljekovita biljka. Okus mu je jak, ljutkast i oštar. Čest je sastojak azijskih jela gdje se koristi kao začin glavnoj hrani no s dodatkom đumbira se rade i razne slastice.

Vrijedna je namirnica zimi kada je potrebno zagrijati tijelo. Tako je odličan njegov topli čaj koji sa sladilom i dodatkom limuna odlično grije. Može ga se također nasjeckat na komadiće te staviti u toplu kupku.

Na dalekom Istoku đumbir se u obliku obloga koristi već 5000 godina za pojačanje cirkulacije krvi, protiv bolova, upale ili oteklina. Značajno pomaže i kod putnih ili trudničkih mučnina.

Galerija fotografija

Pregled lokacija