Preskoči do glavnog sadržaja

Drvoliki eonijum

Aeonium arboreum

Karakteristike

Drvoliki eonijum (Aeonium arboreum Webb & Berthel.) je sukulentna biljka iz porodice tustika (Crassulaceae). Grmolikog je rasta, grane su uspravne ili uzdižuće, glatke, visoke do 200 cm, promjera 1-3 cm. Listovi su skupljeni u rozete na kraju grana, obrnuto su jajoliki, klinaste osnove, suženi na vrhu, dugi 5-15 cm, široki 1-4 cm, mesnati, sjajni i gotovo goli. Cvjetovi su žuti, skupljeni u piramidalne cvatove duge 10-25 cm. Prašnici su goli. Cvate od ožujka do lipnja.

Od kultivara najznačajniji je var. atropurpureum koji ima tamnopurpurne listove.

Stanište

Rasprostranjen je na Kanarskim otocima (otočje koje pripada Španjolskoj a nalazi se sjeverozapadno od obale Afrike) gdje raste od brdskog do pretplaninskog pojasa. Odgovara joj sunčano, toplo i suho stanište. Razmnožava se mladim reznicama koje se uzmu u proljeće i drže u vlažnoj i dobro dreniranoj zemlji (fina zemlja pomiješana sa pijeskom). Prije ponovnog zalijevanja potrebno je ostaviti zemlju da se osuši.

Etimologija

Naziv roda Aeonium potječe od grčke riječi aionios (vječan).[1] Ime vrste arboreum latinskog je porijekla te ukazuje na formu nalik na stablo (lat. arbor). Na stranim jezicima nazivi su tree aeonium, tree houseleek, Irish rose (eng.), aéonium en arbre, chou en arbre (fr.), semprevivo arborescente (tal.), bejeque arbóre, siempreviva arbórea (špa.),  saião-maior (port.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija