Preskoči do glavnog sadržaja

Djevojačko oko

Coreopsis

Karakteristike

Djevojačko oko (Coreopsis) je rod jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljike su im uspravne, visina im ovisi o vrsti, neke biljke narastu oko 50 cm iako ima i vrsta visokih 120 cm. Cvjetovi su jarkožute boje, promjera 5-10 cm, skupljeni u glavičaste cvatove na vrhovima stabljika.

Prirodno su rasprostranjene na području na području Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Kod nas se uzgajaju kao ukrasne biljke u cvjetnjacima, vrtovima i parkovima.

Najvažnije vrste koje se kod nas uzgajaju u cvjetnjacima su

  • velecvjetno djevojačko oko (Coreopsis grandiflora)
  • dvobojno djevojačko oko (Coreopsis tinctoria)
  • Coreopsis verticillata

Uzgoj

Možemo ju razmnožavati sjemenom ili dijeljenjem korijena, a jednom posađena ako se cvjetne glavice ne otkinu sama se zasija. Cvate od kraja svibnja. Najbolje uspijeva na sunčanom položaju iako će rasti i na polusjenovitom. Potrebna joj je rahla i dobro drenirana zemlja, Sadimo je u cvjetnjake gdje lijepo izgleda u većim i gustim skupinama u gustim skupinama kada tvore male cvjetne grmiće. Dobro podnosi ljetne suše i ne traži njegu.

Etimologija

Latinsko ime roda Coreopsis potječe od grčke riječi koris (stjenica) i opsis (izgled), zbog sličnosti sjemenki na stjenice.[1] Ime vrste grandiflora ukazuje na velikih cvjetova, dok se naziv tinctoria daje za biljke koje su pogodne za dobivanje boja. Na stranim jezicima nazivi su calliopsis, tickseed (eng.), Mädchenaugen, Schöngesicht (njem.), coreopsis (fr.), lepe očke, vretenčnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija