Preskoči do glavnog sadržaja

Divuza

Styrax officinalis

Karakteristike

Divuza ili diviza (Styrax officinalis L.) je listopadni grm iz porodice divuza (Styracaceae). Naraste do 3 metra visine. Mlade grane su vitke i tanke, kora je tamnosmeđa i kasnije se ljušti, pupoljci su prekriveni dlačicama. Listovi su naizmjenični, ovalni eliptični, dugi 5-10 cm, široki 3,5-5,5 cm, cjelovitog ruba, na licu svijetlozeleni, na naličju su srebrnasto bijeli i dlakavi, nalaze se na crvenkastim stapkama. Cvjetovi su dvospolni, krupni, zvonasti, vrlo mirisni, veliki oko 2 cm, čine ih 5-7 bijelih, ovalnih latica, prašnika je 10. Nalaze se na kratkoj peteljci skupljeni u viseće grozdaste cvatove. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je okruglast, svijetlozelen, velik do 2 cm, gusto sivobjelkasto dlakav. Koštice su ovalne, smeđe, sjajne i izbrazdane, dozrijevaju u listopadu.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi na području oko Sredozemlja i u zapadnoj Aziji. Kod nas raste jedino u Dalmaciji, primjerice na Braču. Zaštićena je biljka. Može se uzgajati kao ukrasna biljka toplih staništa. Razmnožava se sjemenom, reznicama, položenicama.

Etimologija

Naziv roda Styrax grčkog je porijekla, znači mirisna smola. Ime vrste officinalis uobičajen je naziv za istaknutu ljekovitu vrstu u rodu. Na stranim jezicima nazivi su Echter Storaxbaum (njem.), aliboufier (fr.), storace, mella bianca (tal.), estoraque (špa.).

Upotreba

Zarezivanjem debla i grana izlučuje se tekućina koja se stvrdne na zraku, ova mirisna smola u narodnoj medicini nalazi primjenu kao ekspektorans a koristi se i u parfemima.

Galerija fotografija