Preskoči do glavnog sadržaja

Delosperma

Delosperma cooperi

Karakteristike

Delosperma (Delosperma cooperi (Hook.f.) L. Bolus) je sukulentna trajnica iz porodice čupavica (Aizoaceae). Potječe iz Afrike. Brzo se širi te stvara velike guste površine. Često se koristi kao pokrivač tla. Mesnati listovi trokutasta oblika nalaze se na mesnatim zelenim granama. Pohranjuju velike zalihe vode koje joj omogućuju da preživi duga sušna razdoblja. Cvijet je ružičast, promjera 3-5 cm. Otvara se na jakom suncu, sredinom dana, a zatvara u kasnim popodnevnim satima. Cvjetovi su zatvoreni za oblačnog vremena.

Etimologija

Latinsko ime roda Delosperma potječe od grčkih riječi delos (otvoren) i sperma (sjemenka), što ukazuje na vidljive sjemenke u otvorenim kapsulama. Ime vrste cooperi dano je u čast američkom prirodoslovcu i kirurgu Jamesu Grahamu Cooperu (1830. – 1902.). Na stranim jezicima poznata je kao trailing iceplant, pink carpet (eng.), délosperma rose, pourpier de Cooper (fr.), erba cristallina di Cooper (tal.), Cooperjeva delosperma (slo.).

Klima i stanište

Delosperma najbolje uspijeva na izravnom suncu i siromašnom tlu. Rasti će i u polusjeni, važno je da mjesto bude osvijetljeno. Ukoliko je smjestimo na sjenovito i slabo drenirano tlo mogu se pojaviti gljivice. Voli neutralno do blago alkalno, dobro drenirano tlo. Dobra je za povezivanje rastresitih, pjeskovitih tla. Najčešće se sadi u priobalnim područjima jer je otporna na jake vjetrove i morsku sol. Podnosi i do – 20 stupnjeva C.

Uzgoj

Možemo je uzgojiti iz sjemena od ožujka do lipnja. Sijemo je u posude. Sjeme će proklijati za desetak dana. Mlade biljke presađujemo u vrt u kasno proljeće ili početkom ljeta, ovisno o vremenu sjetve. Jednostavna je za uzgoj, ne treba je zalijevati, osim u dugim sušnim razdobljima ako se biljka počne sušiti.  Prevelika vlaga dovodi do truljenja lišća i korijenja. Gnojenje također nije potrebno. Odrasle biljke možemo jednostavno razmnožavati reznicama. Odrežemo dio biljke i stavimo u zemlju.

Galerija fotografija