Preskoči do glavnog sadržaja

Debela koka

Hylotelephium spectabile

Karakteristike

Debela koka, ranjenik, hermelika ili bobovnik (Hylotelephium spectabile (Boreau) H.Ohba) je cvatnica grmolika rasta iz porodice tustika (Crassulaceae). Potječe iz Kine i Koreje. Korijen je gomoljast, stabljika debela i mesnata. Listovi su ovalni, veliki, mesnati, sivozelene boje, na rubovima glatki ili nazubljeni. Sitni zvjezdoliki cvjetovi okupljeni su u veliki cvat. Mogu biti raznih nijansi ružičaste boje. Zanimljivo je da kod pojedinih sorti i list mijenja boju od sivozelene prema purpurnoj. Nadzemni dio zimi se skroz povuče te u proljeće ponovo potjera iz korijena.

Klima i stanište

Najbolje uspijeva na potpuno osunčanom mjestu. Otporan je na vrućinu i sušu. Zahtijeva dobro drenirano i pjeskovito tlo. Podnosi mraz, zbog čega je pogodan i za sadnju u unutrašnjosti.

Njega, zaštita i gnojidba

Razmnožavamo ga reznicama ili dijeljenjem grumena. Reznice dužine 10 cm uzimaju se s necvatućih izboja. Ukorjenjuju se u propusnom supstratu. Grumen biljaka starih 3 do 4 godine možemo podijeliti u proljeće ili jesen.
Ranjenik je biljka koja odlično podnosi sušu stoga treba paziti prilikom zalijevanja, dovoljno ga je zaliti jednom u dva tjedna ljeti. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do gljivičnih bolesti.
Ne traži gnojenje, no ukoliko želimo možemo ga prihraniti u razdoblju cvatnje. Pri tom upotrebljavamo gnojivo za kaktuse i sukulente.

Biološki savjeti i mješovite kulture

Uspješno ga možemo uzgojiti u teglicama u vrtu ili na balkonu kao i u kamenitim vrtovima, suhozidima… Zvjezdoliki cvjetovi privlače leptire.

Galerija fotografija

Pregled lokacija