Preskoči do glavnog sadržaja

Damska palma

Rhapis excelsa

Karakteristike

Damska palma ili visoki rapis (Rhapis excelsa (Thunb.) A.Henry) je vazdazelena biljka iz porodice palma (Arecaceae). Naraste do 1-4 metra visine tvoreći grmolik rast, stabljike su tanke, promjera 2-3 cm, crvenkastosmeđe kore. Listovi su tamnozeleni, sjajni, imaju glatku i tanku peteljku bez bodlji dugu 20-60 cm, lepezasto su razdijeljeni na 5-10 široko razmaknutih liski koje imaju rebraste segmente i nazubljeni su na vrhu. U bazi rastu iz vlaknastog omotača a nakon otpadanja ostaje zanimljiv ožiljak na stabljici. Cvjetovi su mali, žutih latica, mesnati, spiralno raspoređeni na vrhu stabljike. Plodovi su mali, mesnatii, imaju mekanu opnu a sadrže okrugle sjemenke promjera oko 3 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Kina, Japan) gdje raste u suptropskim krajevima na šumskom tlu. Odgovara joj filtrirana svjetlost, bez direktne sunčeve svjetlosti. Kako je prirodno raširena na mjestima gdje ima malo svjetlosti, pogodna je i za sadnju na sjenovitim pozicijama ili se uzgaja u ukrasnim posudama, primjerice u hodnicima, u uredima i predsobljima.

U uzgoju se mogu pronaći raznoliki kultivari, primjerice ‘Variegata’ ima listove s bijelim prugama, ‘Zuikonishiki’ je nižeg rasta, do 60 cm a listovi su prošarani žutom bojom.

Najniža temperatura zimi treba biti barem 8-10°C, dok je ljeti optimalna sobna temperatura oko 18-24°C.

Traži redovito zalijevanje u periodu aktivnog rasta i kad su temperature visoke a tada traži i više vlage u zraku te ju je dobro poprskati s odstajalom vode a može se i prihranjivati. Zimi se zalijevanje smanji. Povremeno je potrebno ukloniti smeđe listove otkidanjem. Razmnožava putem podzemnih izdanaka rizoma iz kojih izbijaju nove stabljike.

Etimologija

Naziv roda Rhapis potječe od istoimene grčke riječi (igla) a dan je zbog igličastih segmenata listova.. Ime vrste excelsa latinska je riječ značenja visok. Na stranim jezicima nazivi su broadleaf lady palm, bamboo palm (eng.), Steckenpalme (njem.), palmier bambou, palmier chinois (fr.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija