Cucamelon Melothria scabra

Carstvo:
Red:
Cucurbitales
Porodica:
Vrsta:
Melothria scabra

Karakteristike

Cucamelon (Melothria scabra Naudin) je trajna zeljasta biljka iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae). Raste kao puzajuća biljka do 150 cm dužine. Listovi su široki i jajoliki, srcolikog oblika i dlakavi na donjoj strani listova na području glavnih žila. Stabljike su mekane i krhke, prekrivene dlačicama. Cvjetovi su pojedinačni, žute boje, sačinjeni od pet latica. Peteljka je duga 2-6 cm.  Muški i ženski cvjetovi rastu na istoj biljci. Cvjetovi su mali, oko 4 mm veličine. Plodovi su veličine oko 1 cm, nalik su na minijaturne lubenice samo im je okus sličan krastavcima. Kora im je svijetlozelena išarana tamnozelenim prugama.

Prirodno raste na području Srednje Amerike (Meksiko, Gvatemala).

Uzgoj

Iako je trajna biljka mi je možemo uzgajati jedino kao jednogodišnju biljku na otvorenom, no dolaskom jeseni kada završi razdoblje plodonošenja biljku možemo izvaditi i spremiti na vlažno mjesto u podrum, te ponovnim dolaskom toplih proljetnih dana (nakon opasnosti od mraza) presaditi na otvoreno. U početku je uzgojimo sjemenom koje sijemo u ožujku ili travnju na zaštićeno pa u svibnju presađujemo ili u svibnju direktno sijemo na otvoreno. Saditi ih možemo blizu jedna drugoj, pogotovo ako ih uzgajamo na potpornju. Odgovara im vlažno tlo te ih je pogodno zalijevati.

Etimologija

Latinsko ime vrste Melothria potječe od grčke riječi mēlōthron, što je naziv za vrstu bijelog grožđa.[1] Na engleskom jeziku poznata je kao mouse melon (mišja dinja), na španjolskom kao cucamelon, melón ratón.

Upotreba

Plodovi se jedu svježi, a može ih se i ukiseliti. Okus im je ugodan premda slabo zamjetan.

Galerija fotografija

Podijeli