Crveni šarenac Melitaea didyma

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Vrsta:
Melitaea didyma
Sinonimi:
Papilio didyma Esper, Papilio cytheris Mueschen, Didymaeformia didyma Higgins

Karakteristike

Crveni šarenac ili crvena riđa (Melitaea didyma Esper) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su kod mužjaka crvenkastosmeđa, ženka je više zagasito smeđa s primjesima zelenosive. Kod oba spola na krilima su jake crne i nepravilne mrlje, na rubovima vanjskih krila crne točkice su okrugle. Donja strana stražnjih krila je blijedožuta sa širokim žutosmeđim poprečnim pruga pored oko kojih su tamne mrlje. Promjer krila 2,5-4 cm.

Razvoj leptira

Ženka u skupinama polaže jajašca na donju stranu listova biljaka iz roda čestoslavica (Veronica), trputac (Plantago), lanilista (Linaria), strupnika (Scrophularia), odoljena (Valeriana), naprstka (Digitalis) i ljubice (Viola). Jajašca su zelenkastožuta, izbrazdana, okrugla, na podlozi ravna. Gusjenica je svijetlosiva, prekrivena bijelim točkama i trnovitim izdancima crvenkastosmeđe boje, na stranama ima žute pruge, velika je do 3 cm, živi usamljeno. Prezimljuje kao mlada gusjenica. Kukuljica je bijela, jače crnih, manje žutih mrlja, okomito visi prilijepljena na stabljike trava ili na kamenju.

Leti od travnja do listopada u dvije ili tri generacije.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u Aziji do Kine i Mongolije, u sjevernoj Africi. Staništa su mu suhi travnjaci, livade, obrađena zemljišta od nizina do 2300 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su spotted fritillary, red-band fritillary (eng.), Roter Scheckenfalter (njem.), mélitée orangée, damier orangé (fr.), doncella tímida (špa.), rdeči pisanček (slo.), plameni šarenac (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli