Preskoči do glavnog sadržaja

Crvena topolina zlatica

Chrysomela populi

Karakteristike

Crvena topolina zlatica (Chrysomela populi L.) je kukac kornjaš iz porodice zlatica (Chrysomelidae). Tijelo im je ovalno, zdepasto i zaobljeno, dugo 8-12 mm, glava i pronotum su crni, pokrilje je crveno, noge i ticala su crna.

Ženka u velikim, kompaktnim skupinama polaže jajašca na naličje listova čim se pojave u rano proljeće. Jajašca su cilindrična, žuta do narančasta. Ličinke su u početku crne, izlegnu za oko 12 dana, kako rastu postaju bijele do svijetlozelene sa crnim točkicama. Začahure se nakon 3 tjedna, preobrazba u odraslu jedinku traje do 1 tjedan. Godišnje imaju dvije, rjeđe tri generacije, odrasle jedinke prezimljavaju u tlu.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe. Možemo ih primijetiti od travnja do listopada, nalazimo ik često na stablima topole (Populus), rjeđe na brezama (Salix). Hrane se listovima, mekanim dijelovima dok tvrđu nervaturu ostavljaju.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su poplar leaf beetle (eng.), Pappelblattkäfer, Weidenblattkäfer (njem.), crisomela del pioppo (tal.), rdeča topolovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija