Crnooka suzana Thunbergia alata

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Thunbergia alata
Sinonimi:
Endomelas alata (ex Sims) Raf.

Karakteristike

Crnooka suzana (Thunbergia alata Bojer ex Sims) je zeljasta trajna biljka iz porodice primognica (Acanthaceae). Raste kao penjačica koja dosegne često preko 2 metra visine. Listovi su nasuprotni, jajolikog do srcolikog oblika, ušiljeni, srednjezeleni, blago dlakavi i nazubljenih rubova. Cvjetovi su mnogobrojni, rastu na peteljci iz pazušca listova i sastavljeni su od pet latica narančaste ili žute boje te crnog središta. Postoje kultivari različitih boja latica i središta, iako su forme žutih latica najčešće. Cvjetaju od sredine lipnja do jeseni.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na području tropske istočne Afrike, drugdje je udomaćena (Brazil, Hawai, istočna Australija). Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka.

Crnooku suzanu sijemo u teglicu na zaštićeno mjesto početkom proljeća. Zemlja neka bude humusna, vlažna, rahla, dobro drenirana i neutralnog tipa. Ako su temperature tople, sjeme klija za dva tjedna i biljke brzo rastu. Čim malo ojačaju presađujemo iz u veće tegle te iznosimo van na otvoreno. Odgovara joj puno svjetlosti ali zaštićena od jakog sunca koje prži, uspijeva i u polusjeni. Ne tolerira sušu i potrebno je redovito zalijevanje ako se uzgaja u tegli i ako je tegla izložena direktnom suncu. Potrebno joj je omogućiti potporanj a ona će se uvijati oko njega suprotno od kretanja kazaljke na satu. Cvjeta vrlo rano, već dva mjeseca nakon sjetve. Kada počne stvarai pupoljke počinje se s prihranjivanjem blagim tekućim gnojivom svakih 10 dana.

Koristimo je za uljepšavanje golih zidova, ograda… ili uzgajamo u visećim košarama. Može se razmnožavati i reznicama. Dolaskom hladnih dana u drugoj polovici jeseni biljku unosimo na zaštićeno. Zimu neće preživjeti no dolaskom proljeća ponovno će niknuti.

Stvoreni su razni kultivari kao T. alata ‘Alba‘ (latice bijele boje i tamnim središtem), T. alata ‘Aurantiaca‘ (latice narančaste boje i crvenocrne sredine) i drugi.

Etimologija

Naziv crnooka suzana preuzet je kao direktan prijevod engleskog imena Black-eyed Susan što je naziv i u drugim jezicima. Španjolci je zovu i oko pjesnika ili oko ptice (Ojo de poeta, Ojo de pájaro). Latinsko ime roda Thunbergia dano je u čast Carlu Peteru Thunbergu (1743. – 1828.), švedskom prirodoslovcu i istaknutom učeniku oca taksonomije Carla Linnaeusa. Ime vrste alata dolazi od latinske riječi alatus i znači okriljena, što upućuje na krilate peteljke ili na izgled sjemenki. Na stranim jezicima nazivi su black-eyed Susan vine (eng.), Schwarzäugige Susanne (njem.), suzanne aux yeux noirs (fr.), ojo de poeta, ojo de venus, Susana de los ojos negros, ojo morado (špa.), Amarelinha, olho-de-poeta (port.), krilata tunbergija, črnooka suzana (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli