Preskoči do glavnog sadržaja

Crnooka suzana

Thunbergia alata

Karakteristike

Crnooka suzana (Thunbergia alata Bojer ex Sims) je zeljasta trajna biljka iz porodice primognica (Acanthaceae). Raste kao penjačica koja dosegne često preko 2 metra visine. Listovi su nasuprotni, jajolikog do srcolikog oblika, ušiljeni, srednjezeleni, blago dlakavi i nazubljenih rubova. Cvjetovi su mnogobrojni, rastu na peteljci iz pazušca listova i sastavljeni su od pet latica narančaste ili žute boje te crnog središta. Postoje kultivari različitih boja latica i središta, iako su forme žutih latica najčešće. Cvjetaju od sredine lipnja do jeseni.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na području tropske istočne Afrike, drugdje je udomaćena (Brazil, Hawai, istočna Australija). Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka.

Crnooku suzanu sijemo u teglicu na zaštićeno mjesto početkom proljeća. Zemlja neka bude humusna, vlažna, rahla, dobro drenirana i neutralnog tipa. Ako su temperature tople, sjeme klija za dva tjedna i biljke brzo rastu. Čim malo ojačaju presađujemo iz u veće tegle te iznosimo van na otvoreno. Odgovara joj puno svjetlosti ali zaštićena od jakog sunca koje prži, uspijeva i u polusjeni. Ne tolerira sušu i potrebno je redovito zalijevanje ako se uzgaja u tegli i ako je tegla izložena direktnom suncu. Potrebno joj je omogućiti potporanj a ona će se uvijati oko njega suprotno od kretanja kazaljke na satu. Cvjeta vrlo rano, već dva mjeseca nakon sjetve. Kada počne stvarai pupoljke počinje se s prihranjivanjem blagim tekućim gnojivom svakih 10 dana.

Koristimo je za uljepšavanje golih zidova, ograda… ili uzgajamo u visećim košarama. Može se razmnožavati i reznicama. Dolaskom hladnih dana u drugoj polovici jeseni biljku unosimo na zaštićeno. Zimu neće preživjeti no dolaskom proljeća ponovno će niknuti.

Stvoreni su razni kultivari kao T. alata ‘Alba‘ (latice bijele boje i tamnim središtem), T. alata ‘Aurantiaca‘ (latice narančaste boje i crvenocrne sredine) i drugi.

Etimologija

Naziv crnooka suzana preuzet je kao direktan prijevod engleskog imena Black-eyed Susan što je naziv i u drugim jezicima. Španjolci je zovu i oko pjesnika ili oko ptice (Ojo de poeta, Ojo de pájaro). Latinsko ime roda Thunbergia dano je u čast Carlu Peteru Thunbergu (1743. – 1828.), švedskom prirodoslovcu i istaknutom učeniku oca taksonomije Carla Linnaeusa. Ime vrste alata dolazi od latinske riječi alatus i znači okriljena, što upućuje na krilate peteljke ili na izgled sjemenki. Na stranim jezicima nazivi su black-eyed Susan vine (eng.), Schwarzäugige Susanne (njem.), suzanne aux yeux noirs (fr.), ojo de poeta, ojo de venus, Susana de los ojos negros, ojo morado (špa.), Amarelinha, olho-de-poeta (port.), krilata tunbergija, črnooka suzana (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija