Preskoči do glavnog sadržaja

Crnokrpica

Telescopus fallax

Karakteristike

Crnokrpica (Telescopus fallax Fleischmann) je poluotrovna zmija iz porodice guževa (Colubridae). Tijelo joj je dugo oko 70 cm, iznimno do 130 cm, prekriveno sivkastosmeđom bojom i krupnim tamnosmeđim mrljama. Na trbuhu je žućkasta do bjelkasta, s tamnim mrljama. Glava je relativno mala, plosnata i trokutasta, ima crnu traku koja se proteže do sredine glave, a ima i traku pored očiju. Oči imaju svijetle i tanke, vertikalne zjenice kao što mačke imaju. Zubi su joj zabačeni iza u gornjoj čeljusti.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, od Italije prema istoku sve do Armenije i Azerbejdžana na Kavkazu, do 2000 metara nadmorske visine. Kod nas je ima u obalnom području, također je ima na mnogim otocima. Staništa su joj otvorena mjesta, prostrane šume, kameniti tereni s obiljem vegetacije, ruševine i pješčane plaže, može se naći pored voćnjaka i vrtova. Aktivna je u sumrak i noću.

U ljudskim susretima nije stidljiva već je mirna i ne bježi. Nije agresivna, glasno sikće ali na uznemiravanje može ugristi. Njezin otrov je za čovjeka manje-više bezopasan, ugriženo mjesto može oteknuti uz lokalnu bol ali simptomi mogu proći za nekoliko sati.

Pare se u svibnju, ženka mjesec dana poslije liježe 5-9 jaja. Mladi se izlegnu u kolovozu i rujnu.

Hrani se gušterima, ponekad malim zmijama, sisavcima, kukcima. Kada plijen ulovi, ubrizga mu otrov ili čeka da djeluje ili pusti da pobjegne jer zna da će umrijeti. Potom ga slijedi i proguta počevši od glave.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su European cat snake (eng.), Europäische Katzennatter (njem.), couleuvre-chat d’Europe, serpent-chat (fr.), serpente gatto europeo (tal.), serpiente gato (špa.), mačjeoka kača (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija