Preskoči do glavnog sadržaja

Crna truba

Craterellus cornucopioides

Karakteristike

Crna truba ili mrka trubača (Craterellus cornucopioides (L.) Pers.) je jestiva gljiva iz porodice Cantharellaceae. Plodište je trubastog izgleda, uspravno, nije odijeljeno zasebno na klobuk i stručak. Crnosmeđe je do crnosive boje, u donjem dijelu sivo, ljevkasto, u sredini posve šuplje sve do dna, nepravilno valovitog ruba, široko 2-9 cm, visoko 2-10 cm. Meso je sivo do crno, tanko, elastično i žilavo, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijele boje.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama krajem ljeta i u jesen u bjelogoričnih šumama (bukva, hrast).

Etimologija

Ime vrste mrtvačka truba dano je jer se gljiva može naći oko Dušnog dana. Na stranim jezicima nazivi su horn of plenty, black chanterelle, black trumpet, trumpet of the dead (eng.), Totentrompete, Herbsttrompete (njem.), trompette des morts, corne d’abondance, craterelle en forme de corne d’abondance, chanterelle noir (fr.), trombetta dei morti (tal.), črna trobenta (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Smatra se da svježa nije nešto ukusna već se melje i koristi kao začin za juhe, variva i umake. Izuzetno je ugodna, veoma aromatična mirisa, premda se slabo osjeti u varivima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija