Crna čiopa Apus apus

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Apodiformes
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Apus apus

Karakteristike

Crna čiopa (Apus apus L.) je vrsta ptice iz porodice čiopa (Apodidae). Slične su lastavica po oblika tijela, razlikuju se po vrlo dugim i uskim krilima, ali i po načinu života i prehrani. Tijelo joj je posve crno, veličine je tek oko 16 cm, teži oko 36-50 grama. Noge su im kratke i kržljave, služe im samo za hvatanje na zidove i stijene. Sva četiri prsta usmjerena su prema naprijed. Krila su im dobro razvijena i izvrsni su letači, let im je vrlo brz i okretan a u letu se okreću zamahujući svakim krilom različitom brzinom. Živi do dvadesetak godina.

Hrani se kukcima koje lovi u letu.

Stanište

Rasprostranjena je ptica u cijeloj Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji a početkom kolovoza napušta rodni kraj i seli se u južnu Afriku. Jedna je od ptica koje najviše vremena provode u zraku, neprestano u letu. Kod nas je vrlo raširena u primorskom području, no ima je i u većim gradovima kontinentalnog područja.

Razmnožavanje

Gnijezdi se jednom godišnje od travnja do lipnja. Gnijezdo gradi u pukotinama stijena, u posljednje vrijeme i ljudskih tvorevina npr u pukotinama zidova i ispod krovova. Gnijezdo gradi u polukuglastom obliku od listova, stabljika, dlaka, vune i perja. Često ga gradi blizu drugih čiopa. Ženka nese 2-4 bijela jaja veličine 15-25 mm. Na njima sjede oba roditelja 18-20 dana, te mlade ptiče kasnije zajedno prehranjuju dok se ne osamostale za što im je potrebno 44-49 dana. Parovi su vjerni i ostaju zajedno godinama.

Etimologija

Latinski naziv roda Apus grčka je riječ te znači bez stopala, zbog vrlo kratkih, gotovo neprimjetnih nogu. Na stranim jezicima nazivi su joj common swift (eng.), Mauersegler (njem.), martinet noir (fr.), rondone (tal.), vencejo común (špa.), andorinhão-preto (port.), črni hudournik (slo.).

Od bijele čiope (Tachymarptis melba), koja je kod nas samo u fazi gniježđenja, razlikuje se jer ima donji dio tijela bijele boje, gornji dio joj je smeđesiv.

Galerija fotografija

Podijeli