Četverolisna raznorotka Marsilea quadrifolia

Carstvo:
Red:
Salviniales
Porodica:
Vrsta:
Marsilea quadrifolia
Sinonimi:
Marsilea quadrifoliata L

Karakteristike

Četverolisna raznorotka (Marsilea quadrifolia L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice raznorodki (Marsileaceae). Stabljika je duga do 100 cm. Podanak je gol i puzav. Listovi su u početku spiralno uvijeni i dlakavi, kasnije ogole, ima ih četiri i ukršteni su čime podsjećaju na izgled djeteline, peteljke su im duge oko 20 cm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u dijelovima Azije i Sjeverne Amerike. Staništa su joj plitke i močvarne površine, bare nizinskih krajeva. Strogo je zaštićena biljka.[1] Uzgaja se i kao biljka u akvarijima.

Etimologija

Naziv roda Marsilea dan je u čast talijanskog botaničara imena Luigi Ferdinando Marsili (1658. -1730.).[2] Naziv vrste quadrifolia ukazuje na četiri lista, potječe od latinskih riječi quáttuor (četiri) i folium (list).Na stranim jezicima nazivi su European waterclover, water shamrock (eng.), Vierblättriger Kleefarn (njem.), marsilée à quatre feuilles, fougère d’eau à quatre feuilles (fr.), trifoglio acquatico comune (tal.), quadrifoglio acquatico (špa.), trevo-de-quatro-folhas (port.), štiriperesna marzilka (slo.).

Upotreba

Mladi izdanci i listovi su jestivi.

Galerija fotografija

Podijeli