Preskoči do glavnog sadržaja

Četverolisna raznorotka

Marsilea quadrifolia

Karakteristike

Četverolisna raznorotka (Marsilea quadrifolia L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice raznorodki (Marsileaceae). Stabljika je duga do 100 cm. Podanak je gol i puzav. Listovi su u početku spiralno uvijeni i dlakavi, kasnije ogole, ima ih četiri i ukršteni su čime podsjećaju na izgled djeteline, peteljke su im duge oko 20 cm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u dijelovima Azije i Sjeverne Amerike. Staništa su joj plitke i močvarne površine, bare nizinskih krajeva. Strogo je zaštićena biljka.[1] Uzgaja se i kao biljka u akvarijima.

Etimologija

Naziv roda Marsilea dan je u čast talijanskog botaničara imena Luigi Ferdinando Marsili (1658. -1730.).[2] Naziv vrste quadrifolia ukazuje na četiri lista, potječe od latinskih riječi quáttuor (četiri) i folium (list).Na stranim jezicima nazivi su European waterclover, water shamrock (eng.), Vierblättriger Kleefarn (njem.), marsilée à quatre feuilles, fougère d’eau à quatre feuilles (fr.), trifoglio acquatico comune (tal.), quadrifoglio acquatico (špa.), trevo-de-quatro-folhas (port.), štiriperesna marzilka (slo.).

Upotreba

Mladi izdanci i listovi su jestivi.

Galerija fotografija