Preskoči do glavnog sadržaja

Celogina

Coelogyne cristata

Karakteristike

Celogina (Coelogyne cristata Lindl.) je trajna biljka iz porodice orhideja (Orchidaceae). Razvija kratke izdanke i oblikuje kompaktne grmove visine 30-60 cm. Listovi su kožnati, tamnozeleni i sjajni, eliptičnog oblika i često su raspoređeni u obliku rozete. Cvjetovi su veliki, krupni i zagasito žuti s bijelim rubovima, izbijaju iz izdanaka, imaju neobičnu teksturu i boju koja privlači pažnju. Miris cvjetova je ugodan, podsjeća na vaniliju.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj Aziji gdje raste na Himalajima, u vlažnim pećinama i na odumrlim stablima planinskih područja. Prirodno stanište biljke obično ima toplu i vlažnu klimu s obiljem oborina. Održavanje sličnih uvjeta u zatvorenom prostoru pomoći će njezinom zdravom rastu.

Celogina preferira svijetlu ali indirektnu svjetlost. Dobro mjesto je blizu prozora koji prima filtrirano svjetlo kako bi dobila odgovarajuću količinu svjetlosti tijekom dana. Temperaturu je dobro održavati tijekom većeg dijela godine. Temperature između 18°C i 24°C idealne su za njezin rast. Tijekom zime, biljku treba zaštititi od hladnoće i osigurati minimalnu temperaturu od 15°C. Redovito prskanje listova vodom, postavljanje posude s vodom ili korištenje ovlaživača zraka u blizini poželjno je radi povećanja vlažnosti oko biljke. Zalijevanje se radi da se postigne umjerena vlažnost tla međutim potrebno je pustiti da se gornji sloj zemlje prvo osuši prije zalijevanja a nipošto nije dobro da korijen stoji u vodi jer to može dovesti do njegovog truljenja. Stoga je dobro drenirajuće tlo koje zadržava malo vode dobar izbor a može se koristiti posebno pripremljen supstrat za orhideje. Visina biljke varira ovisno o uvjetima rasta i njezi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija