Čehulja Myrrhis odorata

Carstvo:
Red:
Apiales
Porodica:
Vrsta:
Myrrhis odorata
Sinonimi:
Chaerophyllum odoratum Crantz, Lindera odorata Asch., Scandix odorata L., Selinum myrrhis E. H. L. Krause

Karakteristike

Čehulja (Myrrhis odorata (L.) Scop.) je trajna zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, okrugla, šuplja, u gornjem dijelu jako razgranata, visoka 50-120 cm. Podanak je dubok, razgranat, smeđ i kvrgav. Listovi su krupni, složeni, trokutasti, dvostruko do četverostruko rasperani. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u velike štitaste cvatove. Dvospolni cvjetovi su gusto maljavo dlakavi na drškama dok su drške muških cvjetova gole. Cvate od travnja do srpnja. Plod je uspravan, izduženo piramidast, izraženo rebrast, dug 15-25 mm, u početku zelene boje, dozrijevanjem postaje tamnosmeđ ili crn. Svi dijelovi biljke su aromatična mirisa na anis.

Stanište

Rasprostranjena je na planinskim područjima srednje i sjeverne Europe. Unatoč sličnosti sa mnogobrojnim štitarkama, lako se raspoznaje po karakterističnom mirisu.

Ponegdje se uzgaja kao povrtna kultura, razmnožava se sjemenom kojemu je potrebna stratifikacija, te se sije u jesen direktno u tlo da prezimi ili u proljeće no nakon što je odstajalo 2-3 mjeseca u hladnjaku. Biljkama odgovara bogato, svježe ili vlažno i hranjivo tlo, hladna klima i polusjenovito ili sjenovito mjesto.

Etimologija

Naziv roda Myrrhis bio je kod starih Grka naziv za neku biljku, što nam je poznato iz zapisa Dioskorida, a i Plinije Stariji piše o biljci koja se zbog ugodnog mirisa koristila kao zamjena za pravu miru (Commiphora habessinica). Ime vrste odorata znači mirisan.[1]

Na stranim jezicima nazivi su sweet cicely, cow chervil, great chervil (eng.), Süßdolde, Myrrhenkerbel (njem.), myrrhis odorant, cerfeuil musqué, cerfeuil anisé, cerfeuil d’Espagne (fr.), finocchiella (tal.), dišeči kromač (slo.).

Čehulja je jedina vrsta u svom rodu.

Upotreba

Koristi se cijela mlada biljka kao začin, podanak i zeleni plodovi. Podanak se kuha kao povrće. Sjeme je u nedozrelom stanju aromatično i sočno, te zajedno s listovima imaju sladak okus i miris na anis. Možemo ga koristiti sirov kao začin, dodatak salatama ili ukiseliti. Listove koristimo svježe u salatama, kuhane kao dodatak varivima ili ih sušimo te koristimo kao začinili čaj. Sušenjem zadržavaju svoj miris.[2]

Galerija fotografija

Podijeli