Preskoči do glavnog sadržaja

Čavka

Corvus monedula

Karakteristike

Čavka (Corvus monedula L.) je ptica iz porodice vrana (Corvidae). Niskog je rasta, veličine oko 33 cm čime je jedna od najmanjih ptica u porodici. Šarenica oka im je bijelosivkasta ili bijelosrebrnasta. Perje im je većinom sjajno crno, plavkastosivih leđa, noge su crne, kljun je kratak i zadebljan. Između mužjaka i ženka nema izraženih razlika. Težine su oko 220-270 grama. Žive do 14 godina.

Gnijezdi se jednom godišnje od travnja do lipnja. Gnijezdo gradi u dupljama drveća od grančica, stabljika i dlaka. Ženka nese 4-6 jaja na kojima sjedi 18-19 dana. Jaja su bijela ili plavkasta s tamnim mrljama, veličine 24×33 mm. O malim ptičima brinu se oba roditelja, osamostaljuju se za 30-35 dana a nakon osamostaljenja još ih hrane oko 4 tjedana.

Hrane se kukcima i drugim beskralješnjacima, miševima, jajima drugih ptica kao i mladim pticama, sjemenkama, voćem.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Živi u jatim, raširena je u šumarcima, u gradovima, parkovima, ruševinama i tornjevima.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su western jackdaw, Eurasian jackdaw, European jackdaw (eng.), Dohle (njem.), taccola eurasiatica (tal.), grajilla occidental (špa.), gralha-de-nuca-cinzenta (port.), kavka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija