Čavka Corvus monedula

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Corvus monedula

Karakteristike

Čavka (Corvus monedula L.) je ptica iz porodice vrana (Corvidae). Niskog je rasta, veličine oko 33 cm čime je jedna od najmanjih ptica u porodici. Šarenica oka im je bijelosivkasta ili bijelosrebrnasta. Perje im je većinom sjajno crno, plavkastosivih leđa, noge su crne, kljun je kratak i zadebljan. Između mužjaka i ženka nema izraženih razlika. Težine su oko 220-270 grama. Žive do 14 godina.

Gnijezdi se jednom godišnje od travnja do lipnja. Gnijezdo gradi u dupljama drveća od grančica, stabljika i dlaka. Ženka nese 4-6 jaja na kojima sjedi 18-19 dana. Jaja su bijela ili plavkasta s tamnim mrljama, veličine 24×33 mm. O malim ptičima brinu se oba roditelja, osamostaljuju se za 30-35 dana a nakon osamostaljenja još ih hrane oko 4 tjedana.

Hrane se kukcima i drugim beskralješnjacima, miševima, jajima drugih ptica kao i mladim pticama, sjemenkama, voćem.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Živi u jatim, raširena je u šumarcima, u gradovima, parkovima, ruševinama i tornjevima.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su western jackdaw, Eurasian jackdaw, European jackdaw (eng.), Dohle (njem.), taccola eurasiatica (tal.), grajilla occidental (špa.), gralha-de-nuca-cinzenta (port.), kavka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli