Preskoči do glavnog sadržaja

Bukov prelac

Calliteara pudibunda

Bukov prelac (Calliteara pudibunda L.) je noćni leptir iz porodice Erebidae. Leptirova krila obasjana su sivim nijansama, većinom svijetlosivim s tamnim poprečnim prugama dok su unutarnje pruge više ravne, dok su postrane valovite. Raspon krila varira od 1,5 do 2,5 cm, a ženka je veća, s rasponom krila do 5 cm. Također imaju izrazito dugačke prednje noge koje često izvijaju prema naprijed kada miruju, a obavijene su gustim dlačicama.

Razmnožavanje

Ženka polaže 10-300 jajašca u zbijenim jednoslojnim skupinama na stablu bjelogorice (vrlo često na kori bukve), obično na visini od 3-4 metra iznad tla. Gusjenice se izlegnu za oko 3 tjedna a toliko su male da ih može nositi vjetar. Zelenkastožućkaste su ili crvenkaste, glava im je svijetla, čuperci su crvenkaste dlake a na stražnjem dijelu tijela su stršeće ukoso u visinu. Hrane se listovima bukve, pupoljcima i korom, ali također se hrane i listovima drugog drveća i grmlja. Dosežu duljinu do 5 cm te se prije zime kukulje među lišćem na tlu, u krošnjama drveća ili ispod oborenih debala.

Stanište

Leptir je čest u Europi na gotovo cijelom kontinentu izuzev krajnjeg sjevera. Bukove šume u brdskom pojasu su njegovo prirodno stanište, gdje leti noću i ne hrani se. Leti od svibnja do lipnja, s tim da u južnim regijama gdje je toplije može imati i drugu nepotpunu generaciju još u jesen.

Galerija fotografija

Pregled lokacija