Preskoči do glavnog sadržaja

Bubrežastosrcasta valdštajnija

Waldsteinia geoides

Karakteristike

Bubrežastosrcasta valdštajnija (Waldsteinia geoides Willd.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna, visoka 5-25 cm. Podanak je puzajuć, nema vriježe. Listovi su široko bubrežasti, srcoliko urezane osnove, razdijeljeni na 5-7 grubo nazubljenih režnjeva, nalaze se na vrlo dugih peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, promjera 10-15 mm. Čaška je građena od 5 listića, vjenčić ima 5 žutih latica. Prašnici su mnogobrojni i žuti, plodnica ima 3-5. Cvate u travnju i svibnju. Plodovi su jednosjemeni dlakavi oraščići.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Raste u polusjeni na plodnom, umjereno vlažnom, dobro dreniranom tlu, u svijetlim listopadnim šumama, u šikarama, od nizinskog do planinskog pojasa. Uzgaja se kao ukrasna biljka za prekrivanje tla ili u kamenjarima.

Etimologija

Naziv roda Waldsteinia dan je prema austrijskom prirodoslovcu imena Franz Adam von Waldstein-Wartenberg (1759. – 1823.).[1] Ime vrste geoides ukazuje na sličnost biljaka s rodom blaženaka (Geum). Na stranim jezicima nazivi su Gelapptblättrige Waldsteinie (njem.), sretenasta valdštajnija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija