Brovalija Browallia speciosa

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Browallia speciosa

Karakteristike

Brovalija (Browallia speciosa Hook.) je trajna zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Naraste do 50 cm visine, dobro je razgranata. Listovi su tamnozeleni, ovalni, dugi do 6 cm, cjelovitih rubova. Cvjetovi su pojedinačni, promjera do 5 cm, rastu iz pazušca listova, čine ljubičastoplavi vjenčić koji je u unutrašnjost bijele boje. Cvatu od proljeća do jeseni. Plod je do 2 cm velika kapsula koja sadrži sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj i Srednjoj Americi (Peru, Kolumbija, Ekvador, Kostarika). Razmnožava se sjetvom sjemena na zaštićenom krajem zime. Potrebna im je toplina za klijanje, poželjno 22-25°C. Mogu se razmnožiti i ljeti reznicama. Traže svijetlo mjesto no od direktnog jakog sunca treba ih zaštititi. Zemlja je dobra rahla i bogata humusom, umjereno kisele reakcije. Uzgaja se kao ukrasna biljka na otvorenom, no ukoliko se uzgaja kao sobna biljka može cvasti većinu godine. Ocvale cvjetove uklanjamo i redovito zalijevamo.

Etimologija

Latinsko ime roda Browallia nazvano je u čast švedskofinskom luteranskom svećeniku i botaničaru Johannesu Browalliusu (1705. – 1755.), koji je bio prijatelj Carla Linnaeusa. Ime vrste speciosa znači upečatljiv, izražen, ugledan, lijep. Na stranim jezicima nazivi su amethyst flower, bush violet (eng.).

Galerija fotografija

Podijeli