Preskoči do glavnog sadržaja

Brovalija

Browallia speciosa

Karakteristike

Brovalija (Browallia speciosa Hook.) je trajna zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Naraste do 50 cm visine, dobro je razgranata. Listovi su tamnozeleni, ovalni, dugi do 6 cm, cjelovitih rubova. Cvjetovi su pojedinačni, promjera do 5 cm, rastu iz pazušca listova, čine ljubičastoplavi vjenčić koji je u unutrašnjost bijele boje. Cvatu od proljeća do jeseni. Plod je do 2 cm velika kapsula koja sadrži sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj i Srednjoj Americi (Peru, Kolumbija, Ekvador, Kostarika). Razmnožava se sjetvom sjemena na zaštićenom krajem zime. Potrebna im je toplina za klijanje, poželjno 22-25°C. Mogu se razmnožiti i ljeti reznicama. Traže svijetlo mjesto no od direktnog jakog sunca treba ih zaštititi. Zemlja je dobra rahla i bogata humusom, umjereno kisele reakcije. Uzgaja se kao ukrasna biljka na otvorenom, no ukoliko se uzgaja kao sobna biljka može cvasti većinu godine. Ocvale cvjetove uklanjamo i redovito zalijevamo.

Etimologija

Latinsko ime roda Browallia nazvano je u čast švedskofinskom luteranskom svećeniku i botaničaru Johannesu Browalliusu (1705. – 1755.), koji je bio prijatelj Carla Linnaeusa. Ime vrste speciosa znači upečatljiv, izražen, ugledan, lijep. Na stranim jezicima nazivi su amethyst flower, bush violet (eng.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija