Brašnjača Clitopilus prunulus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Clitopilus prunulus
Sinonimi:
Agaricus prunulus Scop., Agaricus orcella Bull., Paxillopsis prunulus (Scop.) J.E. Lange

Karakteristike

Krhka brašnjača (Clitopilus prunulus (Scop. ex Fr.) P. Kumm.) je vrsta jestive gljive iz porodice Entolomataceae. Klobuk je bijel do svijetlosiv, brašnast, bez sjaja, u početku ispupčen, kasnije udubljene sredine. Gladak je i ne guli se lako, rub je podvijen i valovit, širok 4-8 cm. Listići su bijeli, kasnije svijetloružičasti, uski su, gusti, rastu uz stručak. Stručak je bjelkast, kratak, visok tek 3 cm, promjera 5-10 mm, valjkast, pun, u donjem dijelu tanji, često nepravilan i ne nalazi se uvijek u sredini klobuka. Meso je bijelo, lomljivo, mekano, intenzivna mirisa i okusa na svježe brašno. Spore su žućkastocrvene, eliptične, otisak im je smećkastoružičast.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Sjevernoj Americi. Česta je gljiva, raste u skupinama od ljeta do kraja jeseni. Staništa su listopadne, crnogorične ili mješovite šume i šumske čistine.

Etimologija

Ime krhka brašnjača dobila je zbog lako lomljivog mesa u odnosu na žilava mesa kod otrovnih srodnih vrsta. Na stranim jezicima nazivi su miller, sweetbread mushroom (eng.), Mehl-Räsling, Mehlpilz (njem.), meunier, clitopile petite prune, clitopile pruineux, langue de carpe, garde-cepe, mere de cepe (fr.), navadna mokarica, slivarica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i vrlo cijenjena.

Galerija fotografija

Podijeli