Preskoči do glavnog sadržaja

Brašnjača

Clitopilus prunulus

Karakteristike

Krhka brašnjača (Clitopilus prunulus (Scop. ex Fr.) P. Kumm.) je vrsta jestive gljive iz porodice Entolomataceae. Klobuk je bijel do svijetlosiv, na sredini malo tamniji, brašnast, bez sjaja, u početku ispupčen, kasnije udubljene sredine, ponegdje grbasto izbočen, gladak je i ne guli se lako, širok je 4-8 cm. Rub klobuka je podvijen, debeo, pokriven debelim slojem praha, krajevi su valoviti, kasnije se malo izravnaju i postanu tanki. Listići su bijeli, kasnije svijetloružičasti, uski su, gusti, silaze na stručak i lako se odvajaju od klobuka. Stručak je bjelkast kao i klobuk, kratak, visok tek 3 cm, promjera 5-10 mm, valjkast, pun, ne nalazi se uvijek u sredini klobuka, često je nepravilno zadebljan, u donjem dijelu tanji, u gornjem dijelu posut prahom. Meso je bijelo, lomljivo, mekano, intenzivna mirisa i okusa na svježe brašno. Spore su žućkastocrvene, eliptične, otisak im je smećkastoružičast.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Sjevernoj Americi. Česta je gljiva naročito u nizinama, raste u skupinama od ljeta do kraja jeseni. Staništa su listopadne, crnogorične ili mješovite šume i šumske čistine.

Etimologija

Ime krhka brašnjača dobila je zbog lako lomljivog mesa u odnosu na žilava mesa kod otrovnih srodnih vrsta. Na stranim jezicima nazivi su miller, sweetbread mushroom (eng.), Mehl-Räsling, Mehlpilz (njem.), meunier, clitopile petite prune, clitopile pruineux, langue de carpe, garde-cepe, mere de cepe (fr.), navadna mokarica, slivarica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i vrlo cijenjena.

Galerija fotografija

Pregled lokacija