Karakteristike
Krhka brašnjača (Clitopilus prunulus (Scop. ex Fr.) P. Kumm.) je vrsta jestive gljive iz porodice Entolomataceae. Klobuk je bijel do svijetlosiv, brašnast, bez sjaja, u početku ispupčen, kasnije udubljene sredine. Gladak je i ne guli se lako, rub je podvijen i valovit, širok 4-8 cm. Listići su bijeli, kasnije svijetloružičasti, uski su, gusti, rastu uz stručak. Stručak je bjelkast, kratak, visok tek 3 cm, promjera 5-10 mm, valjkast, pun, u donjem dijelu tanji, često nepravilan i ne nalazi se uvijek u sredini klobuka. Meso je bijelo, lomljivo, mekano, intenzivna mirisa i okusa na svježe brašno. Spore su žućkastocrvene, eliptične, otisak im je smećkastoružičast.
Stanište
Rasprostranjen je u Europi i Sjevernoj Americi. Česta je gljiva, raste u skupinama od ljeta do kraja jeseni. Staništa su listopadne, crnogorične ili mješovite šume i šumske čistine.
Etimologija
Ime krhka brašnjača dobila je zbog lako lomljivog mesa u odnosu na žilava mesa kod otrovnih srodnih vrsta. Na stranim jezicima nazivi su miller, sweetbread mushroom (eng.), Mehl-Räsling, Mehlpilz (njem.), meunier, clitopile petite prune, clitopile pruineux, langue de carpe, garde-cepe, mere de cepe (fr.), navadna mokarica, slivarica (slo.).
Upotreba
Jestiva je gljiva i vrlo cijenjena.
Galerija fotografija
Literatura
- Matija Josipović, (2012.), Gljive – vodič za prepoznavanje, Rijeka: Leo-commerce, ISBN: 978-953-218-340-5
Autorska prava fotografija
- By Strobilomyces (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
- By This image was created by user Dan Molter at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
- By Prasopestilence (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
- By This image was created by user arcarsenic at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons