Božićni kaktus Schlumbergera truncata

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Porodica:
Potporodica:
Cactoideae
Tribus:
Rhipsalideae
Vrsta:
Schlumbergera truncata
Sinonimi:
Epiphyllum Truncatum

Karakteristike

Božićni kaktus (Schlumbergera truncata (Haw.) Moran) je biljka iz porodice kaktusa (Cactaceae). Endemska je vrsta na jugoistočnom području Brazila, u suptropskim i tropskim priobalnim šumama i džunglama do 1500 metara visine. Raste često kao epifit na stablima (grč. epi – na, phyton – biljka) i svojim korijenjem prodire pod koru domaćina. Na svom položaju biljka je tako zaštićena krošnjom od prejakog sunca. Stabljike su u komadićima i vise, narastu do 45 metara dužine. Plosnate su i nazubljene. Često se uzgaja kao sobna biljka, cvjeta najviše krajem jeseni i početkom zime što joj je dalo naziv Božićna zvijezda. Cvjetovi su rozi, crveni ili ljubičasti. Plod je okrugli i crven. Postoji puno varijeteta s raznim drugim bojama.

Etimologija

Latinsko ime truncata (odsječena) ukazuje na segmente stabljika koje su vidljivo odijeljenje jedna od druge. Na stranim jezicima nazivi su false Christmas cactus, thanksgiving cactus, crab cactus (eng.), cactus de navidad (špa.), flor de maio, cacto de natal, cacto de páscoa, flor de seda (port.), božični kaktus (slo.).

Uzgoj

Cvjeta kada temperature padnu i kada dan postane kratak. Možemo je držati vani tokom proljeća i ljeta, no potrebno ju je zaštiti od jakog sunca i držati na sjenovitom položaju. Dolaskom jeseni unosimo je u kuću i držimo je podalje od izvora topline. Odgovara joj vlažna zemlja no imajte na umu da višak vode ipak može otjeći. Razmnožava se izdancima koji se jednostavno otrgnu s biljke i posade, poželjno više segmenata u jedan lončić kako bi biljka bila bujna.

Galerija fotografija

Podijeli