Bijeli bun Scopolia carniolica

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Scopolia carniolica
Sinonimi:
Scopolia tubiflora Kreyer, Scopolina atropoides Schult., Hyoscyamus chloranthus Wender. ex Steud.

Karakteristike

Kranjski bijeli bun (Scopolia carniolica Jacq.) je trajna zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika je uspravna, gola ili prekrivena dlačicama, mesnata, pri dnu ljuskava, u gornjem dijelu je razgranata, naraste do 60 cm visine. Podanak je horizontalan, dug do 30 cm, dobro razgranat. Listovi su naizmjenični, tamnozeleni, obrnuto jajasti, dugi su do 12 cm, široki oko 1 cm, goli i sjajni, rubovi su im cjeloviti ili malo narovašeni, nalaze se na peteljci. Cvjetovi su pojedinačni, dvospolni, viseći, nalaze se na kratkim stapkama u pazušcima listova. Dvostrukog su ocvijeća, čaška je zvonasta, duga oko 1 cm, ima 5 kratkih zubaca. Vjenčić je zvonast, dug 1,5-2,5 cm, kratkih i neizraženih režnjeva, s vanjske strane je tamnoljubičaste boje, u unutrašnjosti maslinastozelen. Prašnici su žuti, veliki. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je tobolac koji u dva odjeljka sadrži brojne male svijetlosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnom dijelu Europu. Staništa su joj listopadne šume, raste na sjenovitom, vlažnom, rahlom i humusnom tlu bogatim dušikom. Kod nas je rijetka, smatra se ugroženom i zaštićena je vrsta. Raste na Velebitu i u Gorskom Kotaru.

Etimologija

Latinsko ime roda Scopolia dano je u čast talijanskom liječniku i prirodoslovcu Giovanniju Antoniju Scopoli (1723. – 1788.) poznat po djelu Flora carniolica (Kranjska flora, 1760.), koja se danas smatra temeljem slovenske flore. Ime vrste carniolica znači kranjski, ukazuje na regiju u Sloveniji. Na stranim jezicima poznata je kao European scopolia, henbane bell (eng.), Krainer Tollkraut (njem.), scopolie de Carniole (fr.) scopolia della Carnia (tal.), kranjska bunika, kranjski volčić, volčjak, mala norica (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka, sadrži alkaloide, posebno atropin kojega najviše ima u korijenu.

Galerija fotografija

Podijeli