Preskoči do glavnog sadržaja

Bijela metla

Osyris alba

Karakteristike

Bijela metla ili metlica (Osyris alba L.) je trajna vazdazelena biljka iz porodice santolina (Santalaceae). Grmolikog je oblika, grane su drvenaste, puzajuće ili uspravne, uspravne, visoke do 60 cm. Kora im je tamnozelena, gola i tanka. Korijenski sustav je dobro razvijen. Listovi su jednostavni, naizmjenični, sjedeći, linearno lancetasti, cjelovitih rubova, dugi 1-3,5 cm, široki oko 3 mm, ljeti obično nestaju. Cvjetovi su uglavnom jednospolni i dvodomni, muški cvjetovi su skupljeni u grozdaste cvatove, ženski su pojedinačni i nalaze se na vrhovima kratkih izboja, sitni su, veliki 1-2 mm, mirisni. Ocvijeće je sastavljeno od 3 žućkastozelena listića, čaška nedostaje, ženski cvjetovi imaju pricvjetne listove. Cvatu od ožujka do svibnja. Plod je mala, crvena, mesnata i sočna boba, velika 5-7 mm, sadrži okruglastu, bijelu sjemenku. Dozrijeva od kolovoza do listopada.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Aziji na užem području oko Mediterana. Kod nas je raširena samo uzduž Jadrana, odgovaraju joj topla, suha i sunčana ili polusjenovita staništa. Raste kao poluparazit na vinovoj lozi, maslini i na drugom grmlju i stablima (hrast, crni grab…), preko korijena uzima vodu i hranjive tvari. Dobro podnosi sušu.

Etimologija

Naziv roda Osyris grčkog je porijekla te je bilo ime za biljku koja raste na kamenim brežuljcima,[1] vjerojatno je vezano uz Ozirisa, egipatskog boga plodnosti, vegetacije i oblja. Ime vrste alba znači bijeli. Naziv metla ili metlica ukazuje da su se u prošlosti od grana izrađivale metle. Na stranim jezicima nazivi su osyris (eng.), Weisser Harnstrauch (njem.), rouvet blanc (fr.), ginestrella comune (tal.), guardalobo, retama loca (špa.), cássia-branca, retama , sândalo-branco (port.), bela metlina (slo.).

Galerija fotografija