Bezlistac Monotropa hypopitys

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Potporodica:
Monotropoideae
Vrsta:
Monotropa hypopitys
Sinonimi:
Hypopitys monotropa Crantz, Hypopitys multiflora Scop., Monotropa glabra Rchb., Monotropa hypophegea Wallr.

Karakteristike

Obični bezlistac (Monotropa hypopitys L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice vrijesova (Ericaceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, mesnata, visoka 15-30 cm, miriši na vaniliju. Žućkastosmeđe, blijede boje je pošto ne sadrži klorofil, parazitira na gljivama i hranjive tvari i vodu uzima preko biljke domaćina. Korijen je lomljiv, mrežoliko isprepleten. Pravi listovi nedostaju, na stabljici se nalaze naizmjenične, ovalne, sjedeće, cjelovite ljuske duge 5-15 mm, žućkastobijele kao i stabljika. Cvjetovi su dugački oko 1-2 cm, skupljeni u grozdaste cvatove u gornjem dijelu stabljike i svi su okrenuti u istom smjeru. Čaška nedostaju, krunični listići su zvonasti, dugi 12-15 mm, ima ih 4-5. Plodnica je okruglasta ili jajasta, prašnika ima 7-10. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je okruglasta ili jajasta, oko 5-8 mm duga kapsula koja se otvara sa dva zaklopca, sadrži brojne svijetlosmeđe, okriljene, sitne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Staništa su mu pjeskovita ili humusna, svježa do umjereno suha, kisela tla siromašna dušikom, crnogorične i miješane šume, kako mu za rast nije potrebno svijetlo mogu živjeti i u dubokoj sjeni. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama do 1200 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Monotropa potječe od grčkih riječi monos (jedan) i trepo (okretati se), zbog cvjetova koji su svi okrenuti u istu stranu.[1] Ime vrste hypopitys potječe od grčkih riječi hypo (ispod) i pitys (smreka), čime ukazuje na jedno od staništa.[2]  Na stranim jezicima nazivi su Dutchman’s pipe, false beech-drops, pinesap, yellow bird’s-nest, many-flower Indian-pipe (eng.), monotrope sucepin (fr.), ipopitide (tal.), espárrago borde (špa.), dlakavi samovratec (slo.), kukavičin hleb (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli