Preskoči do glavnog sadržaja

Batat

Ipomoea batatas

Karakteristike

Batat (Ipomoea batatas (L.) Lam.) je višegodišnja biljka penjačica iz porodice slakova (Convolvulaceae). Listovi su veliki i srcoliki. Cvjetovi su bijeli, nalik na trube te u unutrašnjosti ljubičaste boje. Na korijenu stvaraju se duguljasti gomolji nalik na krumpir, te je iz tog razloga batat poznat kao slatki krumpir.

Stanište i uzgoj

Porijeklom je iz Južne Amerike. Kristofor Kolumbo (1451. – 1506.) ga je donio sa svojih putovanja u 15. stoljeću, skoro 80 godina prije nego što je krumpir stigao u Europu. Prvi predsjednik SAD George Washington (1732. – 1799.) prije nego što se bavio politikom na svojoj je farmi uzgajao upravo batat.

Batat se može razmnožiti sjemenjem, no i izboji iz gomolja se mogu odijelit i posaditi. Od zrelih biljaka uzmu se 20 cm dugačke reznice te se utisnu u zemlju. Bere se 3-4 mjeseca nakon sadnje, kada stabljike i listovi požute. Osjetljiv je na mraz te se u proljeće mora zaštiti agrofolijom ili još bolje odgađati sadnju dok i posljednja opasnost od mraza ne prođe. Gomolji batata se vade obično u rujnu ili listopadu, prije pojave mraza. Jedna biljka daje približno 1,5-2 kg uroda.

Etimologija

Naziv roda Ipomoea potječe od grčkih riječi ips (glista, crv) i homoios (sličnost). Na stranim jezicima nazivi su sweet potato (eng.), Süßkartoffel, Batate, Weiße Kartoffel, Knollenwinde (njem.), patate, patate douce (fr.), patata dolce, batata (tal.), batata, boniato, camote, papa dulce (špa.), batata-doce, jatica (port.), sladki krompir, batata (slo.).

Upotreba

Kuhan gomolj batata je vrlo ukusan, blagog okusa koji podsjeća na kuhani kesten. Nizak mu je glikemički indeks te pomaže dijabetičarima. Dobar je izvor dijetalnih vlakana za funkcioniranje probave, bogat je mineralima, vitaminima (A, C, E, B6) i ugljikohidratima, dok sadrži vrlo malo masti.
Mlado lišće je također jestivo, podsjeća na nešto slično špinatu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija