Batat Ipomoea batatas

Carstvo:
Red:
Solanales
Vrsta:
Ipomoea batatas
Sinonimi:
Convolvulus batatas L., Ipomoea fastigiata (Roxb.) Sweet

Karakteristike

Batat (Ipomoea batatas (L.) Lam.) je višegodišnja biljka penjačica iz porodice slakova (Convolvulaceae). Listovi su veliki i srcoliki. Cvjetovi su bijeli, nalik na trube te u unutrašnjosti ljubičaste boje. Na korijenu stvaraju se duguljasti gomolji nalik na krumpir, te je iz tog razloga batat poznat kao slatki krumpir.

Stanište i uzgoj

Porijeklom je iz Južne Amerike. Kristofor Kolumbo (1451. – 1506.) ga je donio sa svojih putovanja u 15. stoljeću, skoro 80 godina prije nego što je krumpir stigao u Europu. Prvi predsjednik SAD George Washington (1732. – 1799.) prije nego što se bavio politikom na svojoj je farmi uzgajao upravo batat.

Batat se može razmnožiti sjemenjem, no i izboji iz korijena se mogu odijelit i posadit. Od zrelih biljaka uzmu se 20 cm dugačke reznice te se utisnu u zemlju. Bere se 3-4 mjeseca nakon sadnje, kada stabljike i listovi požute.

Na stranim jezicima nazivi su sweet potato (eng.), Süßkartoffel, Batate, Weiße Kartoffel, Knollenwinde (njem.), patate, patate douce (fr.), patata dolce, batata (tal.), batata, boniato, camote, papa dulce (špa.), batata-doce, jatica (port.), sladki krompir, batata (slo.).

Upotreba

Kuhan gomolj batata je vrlo ukusan, blagog okusa koji podsjeća na kuhani kesten. Nizak mu je glikemički indeks te pomaže dijabetičarima. Dobar je izvor dijetalnih vlakana za funkcioniranje probave, bez masti i kolesterola.
Mlado lišće je također jestivo, podsjeća na nešto slično špinatu.

Naš mali eksperiment

Batat smo krajem jeseni pokušali uzgojit na prozoru, kako bi tijekom zime imali nešto listova za hranu. Napola je stavljen u lonac s vodom, da gomolj može crpiti tvari iz vode a gornji dio da viri van i gaji nove listove. Batat je sasvim normalno rastao i stvarao duge zdrave izdanke. No, sasvim normalno, ovako uzgojen batat neće stvarat nove gomolje.

Galerija fotografija

Podijeli