Preskoči do glavnog sadržaja

Baršunasta panjevčica

Flammulina velutipes

Karakteristike

Baršunasta panjevčica (Flammulina velutipes (Curtis) Singer) je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Klobuk je svijetlonarančast do crvenkastosmeđ, na rubovima svjetliji, u početku je polukružan i podvijenih rubova, kasnije bude otvoren, gladak je, po vlažnom vremenu je sluzav i inače jako ljepljiv, širok 3-6 cm. Listići su u početku blijedožuti, kasnije malo crvenkasti, rijetki su, slobodni. Stručak je u gornjem dijelu žućkastocrven, donji dio je tamnosmeđ i obično uvijen, dno stručka je ušiljeno i korjenasto produljeno, žilav je i tvrd, u početku pun, ubrzo postane šupalj, nema vjenčić, naraste 3-7 cm visine, promjera 3-10 mm. Meso je žuto, mekano, tanko, žilavo, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su duguljaste, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, u Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste u velikim skupinama u kasnu jesen i zimi na panjevima te na odumrlom i trulom listopadnom drvu (hrast, vrba, topola, bukva).

U svijetu, posebno u istočnoj Aziji, više je poznat uzgojni oblik pod nazivom enoki ili enokitake. Kultivira se na tamnom mjestu, a upravo zbog neprisutnosti svijetla razvije jako izdužene stručke, male klobuke i bijelu do blijedožućkastu boju.

Etimologija

Naziv roda Flammulina potječe od latinske riječi flammeus (mali plamen), zbog toplog izgleda gljiva koje se ističu u prirodi u vrijeme kada je zima i sve zamrlo. Ime vrste velutipes složenica je riječi velutinus (prekrivena finim dlačicama) i pes (noga), zbog dlakave osnove stručka.[1] Na stranim jezicima nazivi su winter mushroom, velvet stem, velvet foot, velvet shank (eng.), Gemeiner Samtfußrübling (njem.), collybie à pied velouté (fr.), seta de aguja de oro (špa.), cogumelos de agulha de ouro (port.), zimska panjevka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i cijenjena je jer raste u vrijeme godine kada ima malo drugih gljiva. Jede se samo klobuk, stručak je žilav i tvrd, neki autori smatraju da klobuke treba prokuhati a vodu baciti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija