Preskoči do glavnog sadržaja

Barska nutrija

Myocastor coypus

Karakteristike

Barska nutrija (Myocastor coypus Molina) je glodavac iz porodice Echimyidae. Tijelo je zdepasto s dugim i vitkim repom bez dlaka. Odrasli obično teže između 4 i 9 kilograma i imaju duljinu tijela od 40 do 60 centimetara, uz rep dug 30 do 45 centimetara. Imaju tri sloja krzna, a vanjski sloj čini dlaka deblijne 7 cm. Imaju grubo, tamnosmeđe srednje slojno krzno s mekanim gustim sivim donjim krznom. Daljnje prepoznatljive karakteristike su bijela njuška i stopala spojena membranom. Imaju 20 zuba, od kojih četiri velika sjekutića rastu tokom čitavog njihovog života a prilagođena su za rezanje hrane te 16 manjih zuba koji su korisni za žvakanje hrane. Sjekutići su narančasti što je posljedica toga što u zubnoj caklini imaju pigment bogat željezom. S obje strane njuške imaju prominentne brkove dugačke oko 10 cm. Vizualno, nema vidljive razlike između muške i ženske nutrije, obje su slične po boji i težini.

Rasprostranjenost i stanište

Rasprostranjena je u subtropskoj i umjerenoj Južnoj Americi, a njezino područje uključuje Čile, Argentinu, Urugvaj, Paragvaj te južne dijelove Brazila i Bolivije. Naknadno je uvedena u Sjevernu Ameriku, Europu, Aziju i Afriku, uglavnom od strane uzgajivača krzna. Rasprostranjenost se obično širi ili sužava tijekom uzastopnih hladnih ili blagih zima. Tijekom hladnih zima, nutrije često pate od smrzavanja repa, što može dovesti do infekcije ili smrti. Kao rezultat toga, populacije se često smanjuju i postaju lokalno ili regionalno izumrle, kao što je bilo u skandinavskim zemljama i nekim saveznim državama SAD-a tijekom 1980-ih. Za vrijeme blagih zima, njihov raspon obično širi prema sjeveru. Smatra se invazivnom vrstom te radi štetu na na obalama i nasipima.

Razmnožavanje i prehrana

Spolnu zrelost mužjaci dosežu s četiri mjeseca, ženke tek nešto kraće. Nakon parenja, ženke nakon 130 dana trudnoće izlegnu oko 4-5 mladunaca, iako ih je jednom zabilježeno čak 13. Ženka nutrija će se pariti već unutar dva dana nakon što rodi mladunce ali tijekom života mogu imati samo šest leglova u životu, rijetko sedam, a prosječno je to dva legla godišnje.

Hrane se bazom nadzemnih dijelova biljaka i često kopaju po tlu u potrazi za korijenjem i rizomima. Dnevno pojede otprilike četvrtinu svoje tjelesne mase.
Većinom su noćne životinje, ali njihova aktivnost varira ovisno o godišnjem dobu i lokaciji. U hladnim periodima, postaju dnevne životinje.

Neki od predatora su im psi, lisice, čaplje, vidre i hermelini.

Etimologija

Naziv roda Myocastor potječe od grčkih riječi mys (miš) i kastor (dabar). Na stranim jezicima nazivi su nutria, coypu (eng.), Biberratte (njem.), ragondin (fr.), castoro di palude, castorino (tal.), coipo, nutria roedora (špa.), nutrija, bobrovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija