Avokado Persea americana

Carstvo:
Red:
Laurales
Porodica:
Vrsta:
Persea americana
Sinonimi:
Laurus persea L.

Karakteristike

Avokado (Persea americana Mill.) je zimzeleno tropsko stablo iz porodice lovora (Lauraceae). Naraste i do 20 metara visine. Listovi su duguljasto eliptični, dugi 8-40 cm. Plod je tamnozelene boje i jajastog oblika, velik oko 10 cm, a kad se oguli mesnati dio je mastan i kremast na dodir. Plod je jedan od rijetkih voća koje obiluju mastima.

Uzgoj

Rasprostranjeno je stablo u tropskim područjima Amerike. Moguće ga je uzgajat i u mediteranskoj klimi, postoje primjerci u južnoj Dalmaciji koji daju plodove. Međutim za uzgoj avokada nije potrebno imati prehramben poriv. Sasvim ga je simpatično uzgajat i u tegli na terasi, a tokom zime treba ga samo unijet u prostoriju gdje je toplije.

U avokadovu košticu zabodu se čačkalice tako da joj omoguće plutanje u vodi, guza neka bude namočena u vodi a glava da bude na zraku. Uz strpljenje i povremeno dodavanje vode, s vremenom (nekad i do par mjeseci ako se radi hladnih zimskih dana) će koštica puknuti i biljka će počet rasti. Kad iz glave nikne mala stabljika i listovi, a guza ispusti korijenje biljka je spremna da se posadi u zemlju.

Upotreba

Avokado se najčešće se koristi sirov. Okus je blag i kremast, pogodan za izradu zdravih umaka i dipova kao guacamole. Ulje dobiveno hladnim tiještenjem cijenjeno je u aromaterapiji za njegu zrele i suhe kože.

Galerija fotografija

Podijeli