Preskoči do glavnog sadržaja

Avokado

Persea americana

Karakteristike

Avokado (Persea americana Mill.) je zimzeleno tropsko stablo iz porodice lovora (Lauraceae). Uspravnog je rasta, naraste i do 20 metara visine, krošnja je široka, zaokružena. Listovi su duguljasto eliptični, dugi 8-40 cm, ušiljeni, kožnati, izražene nervature, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su mali, zelenkasti, skupljeni u guste cvatove. Plod je tamnozelena koštunica jajastog oblika, velika oko 10 cm, kora je glatka ili gruba ovrisno o sorti a, sjemenka je velika, dvodijelna.

Uzgoj

Rasprostranjeno je stablo u tropskim područjima Amerike. Moguće ga je uzgajati i u mediteranskoj klimi, postoje primjerci u južnoj Dalmaciji koji daju plodove. Međutim za uzgoj avokada nije potrebno imati prehramben poriv. Može se uzgajati kao sobna biljka i u ukrasnoj tegli, tijekom proljeća i ljeta drži se vani na terasi, a tijekom zime treba ga unijeti u prostoriju gdje je toplije.

Razmnožava se sjemenkom koje se nepotpuno prekrije vodom. U avokadovu košticu zabodu se čačkalice tako da joj omoguće plutanje u vodi, donji dio neka bude namočen u vodi a vršni dio da bude na zraku. Uz strpljenje i povremeno dodavanje vode, s vremenom (nekad i do par mjeseci ako se radi hladnih zimskih dana) sjemenka će se prepoloviti i iz njezine unutrašnjosti biljka će započeti svoj rasta. Kad se razvije korijenje u vodi presadi se u zemlju. Dobra joj je uobičajena zemlja samo treba biti dobro drenirana.

Etimologija

Naziv roda dolazi od grčke riječi persea što je bio naziv za neko danas nepoznatu vrstu stabla koja su rasla u Egiptu.[1]

Upotreba

Avokado se najčešće se koristi sirov, jedan je od rijetki plodova koje obiluju mastima. Okus je blag i kremast, pogodan za izradu zdravih umaka i dipova kao guacamole. Ulje dobiveno hladnim tiještenjem cijenjeno je u aromaterapiji za njegu zrele i suhe kože.

Galerija fotografija

Pregled lokacija