Preskoči do glavnog sadržaja

Australski srebrni hrast

Grevillea robusta

Karakteristike

Australski srebrni hrast (Grevillea robusta A.Cunn. ex R.Br.) je zimzeleno stablo iz porodice Proteaceae. Može doseći visinu od oko 40 metara. Kora je tamnosiva i izbrazdana. Listovi su dvostruko perasti, slično su paprati, dugi 10-35 cm, široki 9-15 cm, zeleni s gornje strane i srebrnasti s donje strane. Prije cvatnje stablo izgubi mnogo lišća. Cvjetovi su žućkastonarančasti do crvenkasti i prilično mali, skupljeni u grozdaste cvatove dužine 12-51 cm, javljaju se na granama prethodne godine. Goli su, nemaju latica, čaška je kratka s četiri uspravna režnja, četiri su prašnika. Cvjetovi su izuzetno privlačni za pčele. Cvate od rujna do studenog. Plodovi su tobolci s 1-2 ravnih sjemenki koje imaju krila. Sjeme dozrijeva u kasnu zimu i rano proljeće.

Iako je u nazivu riječ hrast, ovo stablo nema srodnost s pravim hrastovima (Quercus).

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjen na istočnoj obali Australije. Raste duž riječnih obala, u suptropskim i tropskim suhim šumama primajući u prosjeku više od 1000 mm vode godišnje. U nekim područjima je naturaliziran, poput Novog Zelanda, Južne Afrike, Havaja i Floride. Smatraju ga korovom i invazivnom vrstom. Dijelovi stabla proizvode alelopatske tvari koje štete rastu drugih okolnih biljnih vrsta a sjeme ima krila koja ga mogu lako na vjetru odnijeti i raspršiti daleko od stabla. Stablo brzo raste.

Često se uzgaja kao sobna biljka, posebno u sjevernim područjima, gdje se čuva u manjim ukrasnim posudama kako bi se obeshrabrio njen prevelik rast. Zahtijeva skromne uvjete. Najbolje uspijeva na polusjenovitim mjestima. Zimi traži svijetlo, ali može podnijeti hladnoću u rasponu od 6-10 °C. Važno je izbjegavati preveliku vlagu i suhoću ali traži kiselo tlo. Odraslo stablo može podnijeti temperature čak do -10 °C i izdržava sušu. Presađivanje se preporučuje prije početka proljeća.

Razmnožavati se može putem sjemena ili reznicama.

Etimologija

Naziv roda Grevillea dano je u počast Charlesu F. Grevilleu (1749. – 1809.), osnivaču hortikulturnog Kraljevskog društva u Londonu. Ime vrste robusta znači snažno, čvrsto, izdržljivo te naglašava robustnost ove biljke. Stoga bi stablo mogli zvati  i snažna greviljea. Australski srebrni hrast dan je prema nazivima u stranim jezicima a sugerira na porijeklo biljke te srebrnu boju listova.Na stranim jezicima nazivi su Australian silver oak, silk oak (eng.), roble sedoso, roble australiano (špa.), chêne soyeux d’Australie, chêne gris (fr.), velika grevilka (slo.).

Upotreba

Drvo ovog stabla je čvrsto i elastično, otporno je na truljenje te se koristi u stolariji za izradu namještaja, glazbenih predmeta i ograda.

Galerija fotografija

Pregled lokacija