Preskoči do glavnog sadržaja

Aukuba

Aucuba japonica

Karakteristike

Aukuba (Aucuba japonica Thunb.) je zimzelena drvenasta biljka iz porodice Garryaceae. Raste u obliku širokog grma visine do 5 metra, premda obično kao kultivar naraste oko 150-200 cm. Izdanci su debeli, doli i zeleni. Listovi su nasuprotni, jednostavni, kožasti i sjajni, cjelovitog ili nazubljenog ruba, eliptičnog oblika, dugački su 10-20 cm, na vrhu zašiljeni, prekriveni žutim mrljama. Kod listova na svjetlu osnovna boja je žutozelena no listovi u zasjeni su tamnozeleni. Dvodomna je biljka te tako postoje muške i ženske vrste. Cvjetovi su mali, nalaze se u pazušcima listova, čine ih 4 ljubičaste latice, muški cvjetovi su skupljeni u metličastim cvatovima dugima 5-10 cm i gusto su dlakavi, imaju 4 prašnika, ženski cvjetovi su kraći i slabije dlakavi ili goli. Plodovi su male, crvene bobice, velike do 1 cm koje se stvaraju na ženskim primjercima biljke. Sadrže jednu sjemenku, dozrijevaju krajem jeseni ali ostaju na biljci do kraja zime.

Stanište

Prirodno raste u zemljama Dalekog Istoka (Japan, Kina, Koreja), u Europu je donesena krajem 18. stoljeća kao ukrasna biljka. Uzgaja se većinom u obliku kultivara. Poznata forma je variegata koja ima zlatnožute listove.

Uzgoj

Aukuba je otporna biljka te ju u kontinentalnom kraju uzgajamo kao trajni grm u dvorištu. Odgovara joj polusjena i nije zahtjevna u pogledu tla, premda voli vlažno tlo. Otporna je i na gradska onečišćenja. Ako želimo imati plodove potrebno je nabaviti mušku i žensku biljku. Rezidbu vršimo u rano proljeće a tada možemo uzeti i reznice za razmnožavanje. Razmnožavanje možemo vršiti i sjemenkama ukoliko ih imamo, te presađivanjem malih biljaka koje niču uz matičnu biljku.

Etimologija

Latinski naziv roda Aucuba latinizirana je riječ japanskog naziva za biljku aokiba. Ime vrste japonica (japanski) ukazuje na porijeklo. Na stranim jezicima nazivi su spotted laurel, Japanese laurel, Japanese aucuba, gold dust plant (eng.), Japanische Aukube, Japanische Goldorange (njem.), aucuba du Japon (fr.), aucuba giapponese (tal.), laurel moteado (špa.), aukuba (slo.).

Upotreba

Toksična je biljka, bobice izbjegavaju i ptičice.

Galerija fotografija