Preskoči do glavnog sadržaja

Atlasov cvijet

Clarkia amoena

Karakteristike

Atlasov cvijet ili godecija (Clarkia amoena (Lehm.) A.Nels. & J.F.Macbr) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice pupoljki (Onagraceae). Raste kao gusti niski grm visine do 40 cm. Stabljike su uspravne, uglavnom razgranate. Listovi su naizmjenični, jednostavni, lancetasti, dugi 2-7 cm, široki oko 2,5 cm, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi rastu na vrhovima stabljika, veliki su, čine ih 4 krupne latice koje u unutrašnjosti imaju izražene crvene mrlje na laticama, prašnika je 8. Cvatu od lipnja do rujna. Oprašuju ih kukci, pčele sakupljaju nektar i malo peluda. Plod je kapsula koja sadrži brojne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj Sjevernoj Americi. Uzgaja se kao ukrasna biljka, pojedinačno ili u skupinam u cvjetnim gredicama. Može se uzgajati i u ukrasnim posudama. Razmnožava se sjemenom koje se sije na početku proljeća. Odgovara joj sunčani položaj ili polusjena i rahla, umjereno vlažna zemlja.

Etimologija

Naziv roda Clarkia dan je u čast američkog istraživača Williama Clarka (1770. – 1838.). Ime vrste amoena znači lijep, divan, ugodan. Na stranim jezicima nazivi su farewell to spring, godetia (eng.), Sommerazalee, Atlasblume (njem.), klarkija (slo.).

Galerija fotografija