Astilba Astilbe

Carstvo:
Red:
Saxifragales
Porodica:

Karakteristike

Astilba (Astilbe) je rod trajnih zeljastih biljaka iz porodice kamenica (Saxifragaceae). Rod sadrži 18 vrsta prirodno raširenih na području istočne Azije i Sjeverne Amerike. Stabljike narastu do 100 cm visine. Listovi su složeni, obično dvodijelni ili trodijelni, sastavljeni od nazubljenih lisaka koje su tamnozelene, ovalne, lancetaste ili srcolike. Cvjetovi su vrlo mali no gusto su skupljeni u velike peraste metlice koje se javljaju na vrhovima uspravnih i dugačkim stapki. Cvatu od lipnja do kolovoza. Cvjetovi nekih vrsta imaju snažan i ugodan miris.

Uzgoj

Astilbe uzgajamo na vlažnom zemljištu ili često zalijevamo, pogotovo za suha vremena jer će u suprotnom brzo klonuti. Odgovara im lagana polusjena ili sjena. Uzgoj sjemenom je moguć premda zbog veoma kratkog roka klijavosti ne uvijek i uspješan. Razmnožavanje najbolje vršimo dijeljenjem grumena svake druge ili treće godine u proljeće ili ujesen. Sade se u skupinama i brzo će stvoriti guste grmiće.

Etimologija

Naziv roda Astilbe potječe od grčkih riječi a (bez) i stilbe (sjaj), zbog cvjetova ili listova koji su bez sjaja.[1] Premda z našeg iskustva neke vrste imaju listove koji su dosta sjajni.

Galerija fotografija

Podijeli