Aspidistra Aspidistra elatior

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Potporodica:
Nolinoideae
Vrsta:
Aspidistra elatior
Sinonimi:
Aspidistra attenuata Hayata, Aspidistra variegata (Link) Regel, Plectogyne variegata Link

Karakteristike

Aspidistra (Aspidistra elatior Blume) je trajna zimzelena zeljasta biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Listovi su jednostavni, uspravni ili blago povijeni, ovalno lancetasti, duguljasti, dugi i do 80 cm, široki 8-13 cm, cjelovitog ruba i ušiljenog vrha, rastu direktno iz mesnatih zadebljanih rizoma a nalaze se na dugačkim stapkama. Cvjetovi su pojedinačni, promjera 2-3 cm, tamnoljubičasti, u unutrašnjosti smeđi, izviru iz podzemnih dijelova te zbog kratke stapke izgledaju kao da leže na zemlji. Cvatu od travnja do lipnja. Plodovi su okruglaste bobice.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Japan, Tajvan) gdje raste ispod stabala i grmlja, kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Otporne su i jednostavne za uzgoj. U Engleskoj u 19. stoljeću Viktorijanskog doba bile su iznimno popularne kada je biljka bila simbol srednje klase.

Traži bogato, svježe, dobro drenirano tlo, malo kiselkasto tlo. Odgovara joj polusjenovito mjesto pa i sjenovito mjesto, no direktnu sunčevu svjetlost definitivno ne podnosi dobro. Tolerira suhi zrak, nisku vlagu i neredovito zalijevanje te nekontinuirane temperature. Može se uzgajati i u prostorijama koje su stalno zadimljene dimom cigareta. Treba izbjegavati jedino previše vlage jer može prouzrokovati truljenje korijena. Razmnožavanje se vrši reznicama korijena koji se podijeli na dijelove s listovima. Biljke sporije rastu, prema potrebi presađujemo ih svake druge godine. Ljeti zalijevanje traži obilno, u fazi mirovanja zimi zalijevanje treba biti štedljivo. Prezimljuje na temperaturi 6-10°C.

Rod sadrži oko 100 prihvaćenih vrsta no ova vrsta najpopularnija je u uzgoju. Postoje kultivari sa šarenim listovima, oni traže više topline. Najznačajniji je kultivar “Variegata” koji ima bijelo išarane listove duge do 80 cm, široke 10-13 cm, peteljku dugu oko 25 cm.

Etimologija

Latinsko ime roda Aspidistra potječe od grčke riječi aspis (štit) i astron (zvijezda).[1] Ime vrste elatior znači viši, čime se uspoređuje sa srodnom vrstom.[2] Osim pod nazivom aspidistra na stranim jezicima poznata je još kao cast-iron plant, bar room plant (eng.), navadna ščitovka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli