Preskoči do glavnog sadržaja

Asimina

Asimina triloba

Karakteristike

Asimina ili indijska banana (Asimina triloba (L.) Dunal) je listopadno stablo iz porodice Annonaceae. Raste kao grm ili niže stablo do 14 metra visine, premda su uzgojne jedinke dosta niže. Krošnja je piramidalna, deblo je uspravno, kora je siva, glatka i tanka u mladosti, kasnije postane malo izbrazdana. Listovi su naizmjenični, veliki 15-30 cm i viseći, nalaze se na kratkim peteljkama dugima 5-10 mm. Lancetastog su oblika, glatki, cjelovitih rubova, na licu su tamnozeleni, naličje im je svjetlije. Kada se protrljaju među prstima izraženog su mirisa. U jesen poprimaju zlatnožutu boju. Cvjetovi su pojedinačni ili skupljeni u male grozdove, stvaraju se prije listanja u travnju i svibnju, u pazušcima prošlogodišnjih listova. Dvospolni su, promjera su 2-4 cm, u početku su zelenkasti, kasnije postanu crvenoljubičasti. Čine ih tri zelena lapova i šest crvenosmeđih latica od kojih su tri unutrašnje manje i tri vanjske veće. Prašnici su mnogobrojni, nalaze se na kratkim prašničkim nitima, tučaka ima 3-6. Oprašuju ih razni kukci i nakon uspješnog oprašivanja iz jednog cvijeta može se razviti više plodova. Plodovi su nalik na male, udebljane bananice, promjera 5-15 cm, skupljeni po 3-5. Kožica im je tvrda, u početku je zelena, dozrijevanjem postaje žuta ili crvena. Unutrašnjost je blijedožuta, sadrži zadebljane, ovalne, tamnosmeđe sjemenke duge do 3 cm smještene u dva reda. Dozrijevaju u jesen, od rujna do listopada.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnom dijelu Sjeverne Amerike gdje je u divljini česta hrana vjeverica, rakuna i ptica. Kod nas biljka tek u posljednje vrijeme dobiva na pažnji i uzgaja se radi jestivih plodova. Razmnožavanje je moguće sjemenom, koje traži prethodno duže razdoblje hladnoće (stratifikacija), ili cijepljenjem. Kako je većina vrsta samoneoplodna, potrebno je imati barem dvije biljke asimine radi oplodnje. Biljke traže plodnu i bogatu zemlja na vlažnom mjestu. Podnosi niske temperature do -30 °C.

Etimologija

Latinsko ime roda Asimina američkoindijanskog je porijekla, nastalo od riječi assimin ili rassimin, a sufiks min označuje plod ili bobu. Ime pawpaw izvedeno je od papaje (Carica papaya). Na stranim jezicima nazivi su common pawpaw (eng.), asiminier trilobé (fr.), banano del nord (tal.), asimina, pawpaw, banano de montaña (špa.), asimina (slo.).

Biljku je 1753. prvi opisao Carl Linnaeus kao Annona triloba, da bi ju 1817. francuski botaničar i mikolog Michel Félix Dunal (1789. – 1856.) prebacio u zaseban rod.

Upotreba

Jestivi su plodovi koji se jedu svježi kao voće. Beru se kada dozriju u jesen i nakon branja poželjno ih je ostaviti malo kako bi bili ukusniji. Svježinu zadrži nekoliko dana na sobnoj temperaturi, u hladnjaku može stajati dvostruko duže. Prilikom konzumiranja plodovi se prerežu, oguli im se kora, odstrane im se sjemenke i jede se kremasto meso ugodnog okusa nalik na bananu.

Od listova i grančica mogu se raditi prirodni pesticidi. Drvo nema komercijalnu vrijednost.

Galerija fotografija

Pregled lokacija