Preskoči do glavnog sadržaja

Aronija

Aronia

Karakteristike

Aronija (Aronia Medik.) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae) koji u zadnje vrijeme stječe veliku popularnost. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje može rasti do 6 metara visine. Listovi su spiralno raspoređeni, izduženi, nazubljenih rubova. Cvjetovi su bijeli ili blijedoružičasth listića vjenčića, prašnici su mnogobrojni s  purpurnim anterama. Sskupljeni su u manje gronjaste cvatove, oprašuju ih  pčele i vjetar. Plodovi su bobice koje dozrijevanjem poprime tamno crvenu boju i vrlo su gorkog okusa. Dugo ostaju na biljci i nisu lako skloni kvarenju.

Vrlo je otporna na niske temperature, izdrži zimu i do -47°C pa kamoli ne bi i mraz.

Postoji nekoliko vrsta aronije

  • Crvenoplodna aronija (Aronia arbutifolia) – visok 1,5-2 m
  • Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) – visok 0,5-1 m
  • Ljubičastoplodna aronija (Aronia prunifolia) – visok do 4 m

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovima aronije uzblažavali su tegobe ozračenih osoba.

Upotreba

Iako se najčešće plodovi koriste u pripremi džemova i sirupa. zbog visokih antioksidativnih svojstva šteta je aroniju prerađivati. Najbolja je za koristiti svježa, kao u hladno prešanim sokovima gdje se u manjem udjelu dodaje sokovima od jabuke i drugog voća. Zbog ugodnosti pijenja soka samo odvažnima preporučamo više od 50% udjela aronije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija