Aronija
Aronia
Karakteristike
Aronija (Aronia Medik.) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae) koji u zadnje vrijeme stječe veliku popularnost. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje može rasti do 6 metara visine. Listovi su spiralno raspoređeni, izduženi, nazubljenih rubova. Cvjetovi su bijeli ili blijedoružičasth listića vjenčića, prašnici su mnogobrojni s purpurnim anterama. Sskupljeni su u manje gronjaste cvatove, oprašuju ih pčele i vjetar. Plodovi su bobice koje dozrijevanjem poprime tamno crvenu boju i vrlo su gorkog okusa. Dugo ostaju na biljci i nisu lako skloni kvarenju.
Vrlo je otporna na niske temperature, izdrži zimu i do -47°C pa kamoli ne bi i mraz.
Postoji nekoliko vrsta aronije
- Crvenoplodna aronija (Aronia arbutifolia) – visok 1,5-2 m
- Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) – visok 0,5-1 m
- Ljubičastoplodna aronija (Aronia prunifolia) – visok do 4 m
Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovima aronije uzblažavali su tegobe ozračenih osoba.
Upotreba
Iako se najčešće plodovi koriste u pripremi džemova i sirupa. zbog visokih antioksidativnih svojstva šteta je aroniju prerađivati. Najbolja je za koristiti svježa, kao u hladno prešanim sokovima gdje se u manjem udjelu dodaje sokovima od jabuke i drugog voća. Zbog ugodnosti pijenja soka samo odvažnima preporučamo više od 50% udjela aronije.