Preskoči do glavnog sadržaja

Areka palma

Dypsis lutescens

Karakteristike

Areka palma (Dypsis lutescens (H.Wendl.) Beentje & J.Dransf.) je vazdazelena trajna biljka iz porodice palmovki (Arecaceae). Stabljike su uspravne, žute, više njih gusto raste do 6-12 metra u visinu, te 3-6 metra u širinu. Listovi su blago savijeni, perasti, glavno rebro im je žuto, dugi su 2-3 metra, čine ih 40-60 nasuprotno položenih listića žućkastozelene boje. Cvjetovi su žuti, skupljeni u metličaste cvatove. Cvate ljeti. Plodovi su jajoliki, dugi 1-2,5 cm, u početku žutonarančasti, kasnije tamnoljubičaste boje.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u južnoj i jugoistočnoj Aziji (Indija, Filipini), na Madagaskaru i u dijelovima Srednje Amerike. Raste na čistinama vlažnih šuma, na pješčanim obalama rijeka u tropskoj i suptropskoj klimi. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Osjetljiva je na hladne temperature, mraz ju pogotovo oštećuje a za uzgoj minimalna preporučena temperatura ne bi nikako smjela ići ispod 10ºC. Traži vlažnu zemlju i često zalijevanje, no također i jako dobro drenirano tlo kako se voda ne bi zadržavala oko korijenja i potakla njegovo truljenje. Odgovara joj puno indirektnog svjetla a u zatvorenom prostoru vjerojatno neće cvasti. Sporog je rasta. Preporučljivo ju je prihranjivati tekućim gnojivom u sezoni rasta svaka dva tjedna.

Etimologija

Porijeklo naziva roda Dypsis nije jasan, možda dolazi od riječi dypsos (šumski) ili dyspnoicus (otežano disanje), zbog sposobnosti biljke da preživi u sparnim i sušnim uvjetima. Ime vrste lutescens složenica je latinske riječi luteus (žut) i sufiksa –escens (postati). Na stranim jezicima nazivi su golden cane palm, areca palm (eng.), Goldfruchtpalme (njem.), palmiste multipliant (fr.), palma de frutos de oro (špa.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija