Preskoči do glavnog sadržaja

Aptenija

Aptenia cordifolia

Karakteristike

Aptenija (Aptenia cordifolia (L. f.) Schwant.) je puzava trajnica iz porodice čupavica (Aizoaceae). Potječe iz Južne Afrike. Listovi su svijetlozeleni, sukulentni, čitava ruba te srcolika oblika. Sitni, dugotrajni, crveni ili ružičasti (rijetko bijeli) cvjetovi imaju oblik tratinčice. Promjer cvijeta iznosi oko 15 milimetara, raste pojedinačno, rijetko u skupinama, na kratkim cvjetnim drškama. Cvate od svibnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju na jakom sunčevom svjetlu sredinom dana ili u ranim popodnevnim satima za najjačeg sunca. Privlače leptire, pčele i druge insekte. Plod je čahura sa četiri sjemenke.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su heartleaf iceplant, baby sun rose (eng.), Herzblättrige Aptenia, Herzblättrige Mittagsblume (njem.), ficoïde à feuilles en cœur (fr.), erba cristallina cordifolia (tal.), rocío (špa.).

Klima i stanište

Često se sadi u priobaljnim područjima. Brzo raste, stabljika u dodiru s tlom pusti korijen te se lako zakorijeni. Na taj način se širi stvarajući gusti pokrivač tla. Voli izravno sunce. Ukoliko ljeti nema dovoljno sunca i topline izostati će cvatnja. Odlično podnosi sušu i visoke temperature. Raste na suhim, pjeskovitim, dobro dreniranim tlima.

Obzirom da se jako brzo širi znaju je ubrajati u korove. Ne može preživjeti na temperaturama manjima od 0°C.

Uzgoj

Sadimo je u vrtno tlo ili u plitke viseće lončanice. Možemo je uzgojiti iz sjemena ili razmnožiti reznicama. Sjetvu provodimo u ljetnim mjesecima. Sijemo plitko direktno na gredicu.  Reznice se lako ukorjenjuju te ih sadimo izravno u zemlju. Teško je odrediti razmak između biljaka s obzirom na to da jedna biljka zauzme prostor od nekoliko kvadrata.

Jednostavna je za uzgoj. Ne traži gnojenje a zalijevamo je samo u slučajima dugotrajne suše. Preobilno zalijevanje dovodi do truleži korijena. Povremeno je možemo orezati kako bi zadržala kompaktan oblik.

Galerija fotografija

Pregled lokacija