Alstromerija Alstroemeria pelegrina

Carstvo:
Red:
Liliales
Vrsta:
Alstroemeria pelegrina
Sinonimi:
Alstroemeria amoena Salisb., Alstroemeria peregrina Ruiz & Pav.

Karakteristike

Alstromerija (Alstroemeria pelegrina L.) trajna zeljasta biljka iz porodice (Alstroemeriaceae). Naraste do 30 cm visine. Podanak je cilindričan i razgranat. Listovi su naizmjenično spiralni, jarko svijetlozeleni, mesnati i izvijeni. Cvjetovi su krupni, ljevkasti, listići ocvijeća su veliki oko 5 cm, rozi s purpurnom većom mrljom, žutim mrljama i sitnim, tamnim pjegicama a po nekoliko njih je skupljeno u cvatove. Prašnici su duguljasti, uvijeni, smeđih i krupnih antera. Plod je kapsula, sjemenke su okruglaste i smeđe. Cvate od lipnja do rujna.

Od kultivara značajna je ‘Alba’ koja ima potpuno bijele cvjetove.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi (Čile, Peru), u Europu je unešena krajem 18. stoljeća. Razmnožava se izbojima koji rastu uz matičnu biljku. Odgovara im duboka i rahla zemlja kiselkaste reakcije, redovito vlažna zemlja.

Etimologija

Naziv roda Alstroemeria dan je prema švedskom botaničaru Clasu Alströmeru (1736. – 1794.). Na stranim jezicima nazivi su Peruvian lily, lily of the Incas (eng.), Küsten-Inkalilie (njem.), mariposa de Los Molles, amancay de la costa (špa.), alstremerija, inkovska lilija (slo.).

Rod sadrži preko 100 vrsta i sve su prirodno rasprostranjene u Južnoj Americi, s tim da se neke vrste danas smatraju udomaćenima u Latinskoj Americi, Australiji i na Novom Zelandu.

Galerija fotografija

Podijeli