Preskoči do glavnog sadržaja

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je poremećaj nosne sluznice na dodir određenog alergena iz okoline što dovodi do upalne reakcije imunološkog sustava. Ovakve alergijske reakcije vrlo su česte, no iako nisu opasne po život mogu pružiti veliku neugodnost. Razlikujemo dva oblika, sezonski (peludna hunjavica) i nesezonski oblik. Sezonski se javlja u razdoblju cvatnje raznih biljaka kada je u pitanju alergijska reakcija na pelud, no može započeti početkom veljače i trajati sve do jeseni. Nesezonski alergijski rinitis odnosi se na reakciju na grinje, prašinu, perje i dlake životinja.

Uobičajeni simptomi su šmrcanje, začepljenost nosa, kihanje, grebanje grla, iritacija, svrbež i crvenilo očiju.

Terapija

Drenaža jetre

Kao preduvjet liječenja alergija radi se kura drenaže jetre u rano proljeće.

  • 1 žličica korijena maslačka ili korijena čička kuha se 10 minuta, procijedi i pije 2-3 x dnevno prije jela kroz duže razdoblje

Crni ribiz

Na tržištu je poznat SIPF preparat lista crnog ribiza koji je vrlo djelotvoran, međutim to je komercijalan i skup proizvod za čiju proizvodnju je potrebna visoka tehnologija (tekući dušik) te nismo upoznati kako bi se moglo rekreirati kućno rješenje. Zbog tog razloga, a smatramo da je samostalno djelovanje i jednostavno ekološko rješenje vrlo bitno, predlažemo varijantu gemoterapije mladim pupoljcima crnog ribiza.

Gemoterapija je moderna disciplina koja je nastala istraživanjem na području Francuske u drugom dijelu prošlog stoljeća. Danas je ona cijenjena grana francuske farmakopeje i postaje sve popularna u svijetu. Svježi pupoljci biljaka maceriraju se u alkoholu i glicerolu i nakon filtriranja razvodne u mješavini vode, alkohola i glicerola da bi se dobila otopina 1:10 (ukupna količina bude sadržana od 10% dobivene tekućine i 90% nove mješavine).

Dakle, za izradu gemoterapijskog pripravka crnog ribiza potrebno je:

  • Sakupiti mlade pupove niknulih listova, te ih potopiti 1:20 u jednakim omjerima 96% alkohola i glicerola tokom tri tjedna.
  • Temeljito se profiltrira te se macerat dodatno razvodni 1:10 u mješavini vode, alkohola i glicerola
  • Dnevna doza je 20-30 kapi koje se otope u malo vode a piju se prije doručka tokom tri tjedna. Nakon tog se napravi stanka od tjedan dana te se terapija može ponoviti kroz daljnja tri tjedna.

Ovakva primjena kapi crnog ribiza osim za alergijski rinitis, primijenjuje se i za reumatološki artritis, urtikarije… Stimulira sekreciju protuupalnih hormona, te djeluje kao prirodni kortizon-like. Ako se nekome ne da ovo raditi može se konzumirati i kao svježe pripremljen infuz (čaj):

  • 1 žlica svježih listova prelije se sa šalicom kipuće vode, ostavi poklopljeno 10 minuta, procijedi i pije 3x dnevno

… ili u obliku uobičajene tinkture (1:45):

  • list suhog ribiza prelije se 1:5 sa 45% alkoholom te ostavi da odstoji 3 tjedna. Doza je 30-40 kapi otopljene u čaši vode tri puta dnevno

Ostalo

  • Hladno prešano ulje crnog kima (Nigella sativa) – 3x dnevno po jedna žličica. Započne se piti barem mjesec dana prije očekivane reakcije i nastavlja se za vrijeme trajanja alergijske reakcije
  • Lopuh (Petasites hybridus) – pije se preventivno. 1 žličica listova prelije se šalicom vruće vode ili se 1 žličica korijena namoči par sati i kuha 5 minuta. Nakon što se procijedi, pije se 2-3 šalice dnevno.
Pregled lokacija