Preskoči do glavnog sadržaja

Albicija

Albizia julibrissin

Karakteristike

Albicija (Albizia julibrissin Durazz.) je listopadni grm ili stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stablo naraste do 15 metara visine. Krošnja je razgranata i široka, oblikom podsjeća na kišobran. Kora je tanka, sivozelenkasta, relativno glatka. Listovi su naizmjenični, složeni, dugi 20-45 cm, široki 12-25 cm, dvostruko perasti, čine ih 6-12 manjih izboja od kojih svaki sadrži 20-30 izduženih listića cjelovitog ruba i dužine manje od 1 cm. Listići su kao odrezani na jednoj strani i usmjereni u pravcu vršnog dijela, na vrhu imaju sićušnu bodljicu, zalaskom sunca ili u razdoblju kiše pognu se, u jesen postanu žuti. Cvjetovi su dvospolni, veliki, promjera oko 5 cm, skupljeni u guste cvatove, vrlo su dekorativni, egzotičnog izgleda. Svaki cvijet čini mala i izdužena čaška i vjenčić, prašnika ima mnogo, u osnovi su bijeli, pri vršnom dijelu su rozi i jako su dugi. Cvatu ljeti, ugodnog su mirisa i privlače ih razni kukci. Plod je plosnata mahuna duga 10-20 cm, široka oko 2 cm, u početku zelena, dozrijevanjem u kasnu jesen postaje žućkastosmeđa a sadrži oko 8 smeđih sjemenki koje dugo zadržavaju klijavost.

Stanište

Porijeklom je iz suptropskim dijela Azije (Kina, Koreja), danas raširena u Japanu i Sjevernoj Americi smatra se invazivnom. Razmnožava se sjemenom, margotiranjem krajem proljeća ili poludrvenastim reznicama. Otporna je na hladne temperature, može se uzgajati i u kontinentalnom, sjevernom dijelu Hrvatske, premda bi mlade sadnice u početku bilo poželjno zaštiti. Ukoliko se uzgaja iz sjemenke, dobru ju je namočiti u vodi preko noći. Mlade sadnice jako brzo rastu, već za nekoliko godina mogu stvoriti lijepo drvce i razgranatu krošnju. Odgovara im pozicija punog sunca, otporne su na sušu, a polusjenovito mjesto toleriraju no u tom slučaju obilna cvatnja može izostati.

Njega se odnosi na zimsko orezivanje prema potrebi, te na čišćenje travnjaka u jesen. Kratkog je životnog vijeka, u svom prirodnom okolišu u Kini doživi tek do 45 godina.

Razvijen je velik broj kultivara koji se obično razlikuju po izgledu cvjetova.

Etimologija

Latinsko ime roda Albizia dan je prema talijanskom plemiću Filippu degli Albizziju koji je biljku uveo u Europu sredinom 18. stoljeća. Ime vrste julibrissin perzijskog je porijekla te znači svileni cvijet Na stranim jezicima nazivi su Persian silk tree, pink silk tree, pink siris, mimosa, bastard tamarind (eng.), Seidenbaum, Seidenakazie, Schlafbaum (njem.), albizia, arbre à soie, mimosa de Constantinople (fr.), acacia di Costantinopoli, albero della seta persiano (tal.), árbol de la seda, acacia de Constantinopla (špa.).

Upotreba

Mladi listovi i cvjetovi su jestivi, mogu se pripremiti kuhanjem. Listovi se mogu koristiti kao čaj.

Galerija fotografija

Pregled lokacija