Preskoči do glavnog sadržaja

Ahatna sovica

Phlogophora meticulosa

Karakteristike

Ahatna sovica (Phlogophora meticulosa L.) je noćni leptir iz porodice sovica (Noctuidae). Raspon krila iznosi između 4,5 i 5,5 centimetara a osnovna boja je blijedosmeđa, prelazi u tamniju smeđu prema rubu krila. Prednja krila imaju karakteristične tamnije V-oblikovite oznake, dok su rubovi prednjih krila izbočeni i nazubljeni. Stražnja krila su svjetlija i imaju blage tamne crte.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Staništa su joj raznolika, poput otvorena polja i livade, vrtovi, vinogradi, travnjaci, parkovi, šume, vodene površine poput rijeka i potoka. Može se i pronaći u urbanoj okolini, uključujući gradove i prigradska područja a zbog sveg navedenog, vidi se da je dobro prilagodljiva različitim okolišima.

Razmnožavanje i prehrana

Nakon parenja, ženka polaže jaja na biljke koje će služiti kao hrana za mlade ličinke. Gusjenice su promjenjive boje, zelene ili smeđe s crvenkastim mrljama duž bokova i blijedim tamnim oznakama duž leđa. Hrane se raznolikim niskim biljkama, listopadnim drvećem, grmljem, travama i cvjetnicama. Ponekad se smatra štetnikom jer se može hraniti ukrasnim biljkama, povrćem, voćkama i drugim biljkama u uzgoju, primjerice može nanijeti velike štete na vinovoj lozi. Aktivni su od proljeća do jeseni. Nakon što potpuno narastu, gusjenice ispredu slabašnu čahuru među otpadom od biljaka, lišća i mahovine. Odrasli leptiri izlaze nakon otprilike tri tjedna, ovisno o temperaturi. Preživljava zimu u stadiju ličinke. Tijekom zimskih mjeseci, gusjenice se skrivaju od hladnoće i čekaju povoljnije uvjete za preobrazbu.

Obično ima dvije generacije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija