Preskoči do glavnog sadržaja

Afrička ivančica

Osteospermum

Karakteristike

Afrička ivančica (Osteospermum) je rod zimzelenih cvjetnih trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Cvijeta nalik na ivančicu, može biti raznih nijansi bijele, ružičaste, ljubičaste, žute ili plave boje. Cvijet čini red zrakastih latica i središte kontrasne boje. Latice se zatvaraju noću te ukoliko nema dovoljno svjetla. Lišće je sivozeleno, kopljasto, na rubovima nazubljeno. Plod je roška.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Južne Afrike. Kod nas se često uzgaja kao jednogodišnja cvjetnica jer ne može preživjeti niske temperature.

Etimologija

Latinski naziv roda Osteospermum potječe od grčkih riječi osteon (kost) i sperma (sjemenka), zbog tvrde roške.[1] Na stranim jezicima nazivi su daisybush, African daisy (eng.), Kapkörbchen, Kapmargeriten, Paternosterstrauch (njem.), margarita africana, margarita de África del Sur, margarita de El Cabo (špa.), južnoafriški kapski meseček, dimorfoteka (slo.).

Uzgoj

Afričku ivančicu sijemo u rano proljeće, sjetvom u posudice na dubinu od 2-3 mm. Možemo je razmnožiti i zelenim reznicama koje uzimamo krajem svibnja te stavimo u posudu sa supstratom. Sadimo je na izravnom suncu, uspijeva i u djelomičnoj sjeni. Ne voli hladna i sjenovita mjesta. Traži dobro drenirano, bogato tlo. Ukoliko ljeti nema kiše potrebno ju je obilno zaliti. Obješeni listovi i cvjetne glavice ukazuju na nedostatak vlage.

Obilno cvate od ranog proljeća do jeseni. Jedan cvijet traje najmanje tjedan dana. Ocvale cvjetove i uvele listove režemo. Sredinom ljeta biljku jače podrežemo, prihranimo i dobro zalijemo. Na taj način biljka će se omladiti, potjerati nove izboje te vratiti grmoliki izgled.

Prezimi jedino u gradovima uz obalu i na otocima, primjerice, uzgajali smo je u Dalmatinskoj zagori, no nije uspjela izdržati hladnoću, dok u Splitu bez problema prezimi.

Vrste

  • Osteospermum ecklonis – visine do 45 cm, cvjeta od ljeta do jeseni. Cvijet može biti bijel, ružičast i ljubičast.
  • Osteospermum jucundum – visine do 40 cm. Cvjeta od srpnja do listopada bijelim ili ljubičastim cvjetovima. Riječ je o otpornijoj vrsti.
  • Osteospermum fruticosum – visine do 30 cm. Cvjeta ljubičastim cvjetovima od svibnja do rujna, u toplijim krajevima od ožujka i veljače. Može preživjeti temperaturu do -2 stupnja C.

Galerija fotografija

Pregled lokacija