Preskoči do glavnog sadržaja

Adam

Alocasia odora

Karakteristike

Adam (Alocasia odora (Roxb.) C.L.Koch) je zimzelena zeljasta trajna biljka iz porodice kozlaca (Araceae). Listovi su ogromni, veliki do 90 cm, srcolike ili strelaste osnove, valovitog ruba, nalaze se na dugim i jakim stapkama. Cvjetovi su karakterističnog izgleda za kozlace – oko uspravnog klipa nalazi se jedan pricvjetni zaštitni list. Cvate ljeti. Plodovi su sjajne, crvene bobe.

Rasprostranjen je na području istočne i jugoistočne Azije (Kina, Japan, Indija, Mjanmar…). Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka.

Uzgoj

Adam se razmnožava rizomima koji se podijele na dijelove a svaki dio mora imati pupoljak. Biljkama je potrebno puno mjesta za rast, sade se na razmak 90 cm ili samostalno u teglu prikladne veličine. Da bi se komadići rizoma uspješno zakorjenili potrebna je temperatura od oko 25°C, puno vlage u zraku i rahla, dobro drenirana, plodna zemlja. Voda za zalijevanje treba biti omekšala, pH između 4,8-5,2. Ljeti biljku možemo držati vani na otvorenome, jedino uz kontinuirano vlaženje zemlje a od direktnog intenzivnog sunca ljeti potrebno ju je zaštititi. Zimi se zalijeva štedljivije a temperatura tada ne bi smjela pasti ispod 18°C. Prihranjuje se jednom mjesečno tekućim gnojivom u fazi rasta od proljeća do kraja ljeta.

Latinsko ime roda Alocasia dano je prema nazivu roda Colocasia zbog sličnosti, jer se prije biljka vodila u tom rodu. Na stranim jezicima nazivi su night-scented Lily, giant upright elephant ear (eng.), oreille d’éléphant (fr.), oreja de elefante (špa.), orecchie di elefante (tal.).

Rod sadrži oko 80 vrsta koje rastu na tropskim i suptropskim područjima Azije i Australije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija