Preskoči do glavnog sadržaja

Srebnopisana sedefica

Argynnis paphia

Karakteristike

Srebnopisana sedefica ili zelena sedefica (Argynnis paphia L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Gornja strana krila im je narančastosmeđa, crnih mrlja i nekoliko crnih pruga. Donja strana prednjih krila je blijedosmeđa i crnih pjega, donja strana stražnjih krila je zelena i smeđa te bijelih dužih mrlja. Raspon krila im je oko 6 cm.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na u pukotine kora listopadnih ili crnogoričnih stabala. Jajašca su zelenožuta, kasnije malo ljubičasta, uzdužno su rebrasta, zaobljena na površini, proširena na ravnoj podlozi. Gusjenica je smeđa do crna, na leđima u sredini ima dvije usko paralelne žute pruge, na leđima ima trnovite izrasline glava je crna sa svijetlosmeđim točkama, duge je oko 3,5 cm. Hrani se raznim vrstama ljubičica (Viola). Kukuljica je smeđesiva, tamnih mrlja, okomito pričvršćena na grančice biljaka.

Leti od svibnja do rujna u jednoj generaciji, prezimljuje kao gusjenica, ponekad kao jajašce. Odrasli leptiri hrane se cvjetnim nektarom na kupinama, malinama i sl.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u gotovo cijeloj Europi, Aziji i na sjeveru Afrike. Staništa su svijetle listopadne šume, rubovi šuma, šumske čistine, livade, od nizina do 1900 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su silver-washed fritillary (eng.), Kaisermantel (njem.), tabac d’Espagne (fr.), pafia, tabacco di Spagna, fritillaria (tal.), nacarada (špa.), gospica (slo.), obična sedefica (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija