Preskoči do glavnog sadržaja

Zumbul

Hyacinthus orientalis

Karakteristike

Zumbuli ili hijacint (Hyacinthus orientalis L.) su višegodišnje zeljaste biljke iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Lukovica im je krupna te stvara nekoliko jezičastih, mesnatih listova i jednostavne stabljike do 50 cm visine. Listovi se u potpunosti razviju tek nakon cvatnje. Cvjetovi su mirisni, skupljeni u grozdaste cvatove građene od 6 savinutih latica. Mogu biti raznih boja ovisno o sorti. Najčešće su plavoljubičaste, međutim postoje i cvjetovi bijele, krem, žute ili narančaste boje.

Klima i stanište

Prirodno raste na području jugozapadne Azije. U Europi se uzgaja od 16. stoljeća kao ukrasne biljke. Odgovara im sunčano ili polusjenovito mjesto. Sadimo ih u hranjiva, dobro drenirana tla. Teškom tlu dodajemo pijeska.

Uzgoj

Biljke možemo razmnožavati dijeljenjem lukovica te ih saditi u kasniju jesen. Nakon cvatnje lukovice možemo ostaviti u zemlji, same će se razmnožiti. U tom slučaju cvatnja će sljedeće godine biti nešto slabija. Ukoliko ih izvadimo iz tla, skladištimo ih na temperaturi 6-10ºC.  Sadimo ih dolaskom jeseni u dobro dreniranu i hranjivu zemlju na dubinu od 8 do 12 cm, uz razmak od 15 do 20 cm između lukovica.

Možemo ih uzgajati i kao sobne biljke. U proljeće je potrebno obilnije zalijevanje, dok ljeti treba pustiti da se tlo pomalo osuši. Pretjerano zalijevanje uzrokuje trulež lukovice. Nakon cvatnje režemo cvjetnu stapku a listove ostavljamo dok ne požute. Prihranjivanje i presađivanje nije potrebno.

Etimologija

Latinsko ime roda Hyacinthus bilo je ime jednog cvijeta koji je prema Homeru nikao iz krvi ubijenog Hijakinta. Ime vrste orientalis znači istočni.[1] Na stranim jezicima nazivi su common hyacinth, garden hyacinth, Dutch hyacinth (eng.), Garten-Hyazinthe (njem.), jacinthe d’Orient (fr.), giacinto comune (tal.), hijacinta (slo.).

Prorok Muhamed je rekao: “Da imam dva komada kruha, jedan bih prodao i kupio zumbule koji će mi nahraniti dušu.”

Galerija fotografija

Pregled lokacija