Preskoči do glavnog sadržaja

Zob

Avena sativa

Karakteristike

Zob (Avena sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljika je uspravna, gola i šuplja, naraste do 150 cm visine i razvija do 2 metra dugo korijenje. Listovi su tanki, goli, na rubovima hrapavi, široki do 15 mm i plavozelene su boje, s rukavcima koji obuhvaćaju vlat. Na prijelazu rukavca u plojku lista vidljivi je kratki jezičac čije uške nisu razvijene. Cvjetovi su dvospolni, na vrhu stabljike skupljeni u metlice koje stvaraju klasove zrna. Klasići su viseći, sastavljeni od dvije pljeve. Tučak ima adraslu plodnicu i jedan sjemeni zametak, prašnika je tri. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je izduženo zrno, te za razliku od drugih žitarica obavijeno je pljevom koja ne sraste zajedno sa zrnom. Biljka je zelenkasta dok zrenjem postaje zlatnožuta. Važna je žitarica za ljudsku prehranu.

Etimologija

Latinski naziv roda Avena bio je naziv za kulturni i divlji zob kod Rimljana. Točna etimologija riječi nije nam jasna, literatura nudi tri mogućnosti. Zabilježeno je da dolazi od sanskritske riječi avi (ovca) ili avasa (hrana), ili od latinske riječi advena (došljak, tuđinac) prema čemu su Kelti upoznali za zob preko Germana.[1] Na stranim jezicima nazivi su oat (eng.), Saat-Hafer, Echter Hafer (njem.), avoine cultivée, avoine byzantine (fr.), avena comune (tal.), avena (špa.), aveia-comum (port.), ovec (slo.), ovas (sr.).

Uzgoj

Uzgaja se sijanjem sjemena u proljeće u dreniranu kompostnu zemlju na sunčanom mjestu. Dobra pretkultura su joj mahunarke i krumpir. U planinskom području uzgaja se jara sorta, dok se u nizimskom obično sije na jesen – ozima zob.

Upotreba

Upotrebljavaju se sjemenke nakon žetve u kasno ljeto i suše se. Od pljeve se odvoji zrno te se dalje procesuira ili samo tako suši. Korisna je za smirivanje kože kod iritacija, svrbeža, oštećenja, atopijskog dermatitisa, psorijaze i sl. Iskoristive su zobene pahuljice a kao zob malih veličina čestica može se kupiti pod nazivom koloidna zob. Može ju se koristiti samostalno (1-2 žlice pomiješa se s toplom vodom, stavi na kožu kao masku i ispere nakon 10 minuta) ili kao dodatak kremama, šamponima i drugim proizvodima.

U pučkoj medicini koristi se za liječenje kožnih bolesti i snižavanje kolesterola.

Galerija fotografija

Pregled lokacija