Preskoči do glavnog sadržaja

Zimski jasmin

Jasminum nudiflorum

Karakteristike

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum Lindl.) je listopadni grm iz porodice maslina (Oleaceae). Stabljika je šibolika, vitka, četverouglasta, povijena, naraste 1-3 metra dužine. Listovi su nasuprotni, perasti, sastavljeni od mnogih tamnozelenih, ovalnih listića dugih 2-3 cm (trodijelni prema dekorativnoj dendrologiji). Dobivaju žutu boju prije nego što otpadun u jesen. Cvjetovi su pojedinačni, zvjezdasti, promjera oko 2 cm, čine ih šest žutih latica. Rastu u pazušcima listova. Cvatu od prosinca do travnja na golim granama. Plod je ovalna i crna bobica.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u središnjoj Aziji (Tibet, Kina), kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka. Cijenjen je kod vrtlara jer cvate tijekom zimskih mjeseci, donoseći svjetlost u tmurne dane. Često se uzgaja uz zidove kako bi pružio dodatnu toplinu i zaklon, ali također se može koristiti kao pokrivač tla. Otporan je i podnosi teže rezidbe. Rezidbu treba raditi u proljeće odmah nakon cvatnje. Redovita rezidba pomaže u spriječavanju golog izgleda biljke te potiče bujniji rast. Svake 2-3 godine dobro je prorijediti stare izboje.

Zimski jasmin preferira puno sunce ili polusjenu te je prilično otporan. Može podnijeti zime s temperaturama do -15 °C. Osim toga, može se koristiti za prekrivanje fasada, ograda ili pergola, potreban mu je potporanj za uredan rast.

Razmnožava se reznicama ljeti.

Etimologija

Latinski naziv roda Jasminum potječe od arapskih riječi yasman, yasmin, yasamin, a to je porijeklo i grčke riječi iasmelaion (parfem).[1] Naziv vrste nudiflorum, također kao i hrvatski naziv zimski jasmin, dobio je zbog cvjetova koji cvatu zimi kada su grane još gole, ogoljene. Riječ se sastoji od nudi ( gol) i flor (cvijet), koristi se za opisivanje biljke koje cvatu prije nego što se razviju listovi. Na stranim jezicima nazivi su winter jasmine (eng.), Nacktblütiger Jasmin, Gelber Winterjasmin, Echter Winterjasmin (njem.), jasmin d’hiver, jasmin à fleurs nues (fr.), zimski jasmin (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija